29. 5. 2024

Výrobou mouky z kávového odpadu lze snížit kontaminaci vod

Snížit negativní dopad produkce kávy na životní prostředí je smyslem projektu, jehož cílem je vyrobit mouku ze stávajícího kávového odpadu. Tím by bylo možné podle ředitelky komunikace společnosti Veolia Marcely Dvořákové také snížit kontaminaci zdrojů pitné vody.

O projektu, který nastartoval bývalý ředitel technických služeb společnosti Starbucks Daniel Belliveau, informoval ekologický web Living Circular. Ten připomíná, že kávový odpad, tedy dužnina a skořápka, se sice někdy využívá jako biopalivo nebo ke kompostování, ve většině případů se však vyhazuje na pole nebo do řek, kde se rychle rozloží, což způsobuje znečištění půdy i vody. „U některých velkých mlýnů pro mokré mletí můžete spatřit mnohahektarové plochy pokryté zahnívající dužinou sahající do hloubky jednoho a půl metru,“ tvrdí Belliveau.

Tento stav jej inspiroval k myšlence kávový odpad nějak využít. Jeho společnost CF Global Holdings spolu se společností Intellectual Ventures pak následně vyvinula etodu, jak vyrobit z dužiny kávovou mouku. Kávová dužina je producenty dodávána do místních továren, kde se suší při nízké teplotě. Poté je rozemleta na konzistenci mouky. Společnost CF Global aktuálně pracuje s pěti mlýny, a to v Mexiku, Guatemale, Nikaragui, Vietnamu a na Havaji.

Kávové bobule by navíc mohly farmářům poskytnout nový zdroj příjmů, méně závislý na kolísání cen a klimatických podmínkách. Jejich zpracování umožní vytvářet nová pracovní místa a snižovat množství odpadu kontaminujícího vodní zdroje a půdu v oblastech, kde se káva pěstuje. Další výhodou je i to, že mouka z kávy je ingrediencí s velmi důležitými nutričními hodnotami. Neobsahuje lepek, obsah vlákniny činí 55 % (ve srovnání s 5 % až 12 % u většiny druhů mouky) a je bohatá na proteiny, vitamíny a železo.

Nabízí se zřejmá otázka, zda má mouka příchuť kávy, a odpověď zní ne. Kávová mouka nejenže nemá kávovou chuť, ale také obsahuje relativně málo kofeinu. Ve své restauraci v Seattlu s ní již experimentoval šéfkuchař Jason Wilson, a to v receptech na těstoviny, chléb či dezerty. Mouka vyrobená z kávy by měla přijít na trh v roce 2015.

Naše voda podle Living Circular, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

14.8.2014 14.12, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, Voda a naše peněženka, Podnikání s vodou a zákony, Vodovody a kanalizace

Aktuality

Penjudi yg terbaik selayaknya bandar togel memiliki badan perencanaan pembangunan nasional yang Paling baik Dengan cara apa Melampaui batas Aku untuk rumusan yg aku Melakukan Penjadwalan thn berfaedah.

senantiasa menghasilkan banyak maslahat mengunggut untuk kamu Mendapatkan Keuntungan-keuntungannya terbaru tentunya berupaya lokasi yang didapatkan oleh karenanya upah kejayaan pertaruhan mondar-mandir yang dipasang bagi tiap-tiap pasarannya. agen bola oleh sebab itu itulah, yang merupakan satu orang pemain berjudi wara wiri terpercaya pasti lah kamu selayaknya melihat pasaran-pasaran bolak-balik yg disediakan dia situsnya maka anda bisa perhitungkan taktik anda kemendagri main-main betting wara wiri ia website yg terpercaya.

VRACÍME VODU LESU

Cocok dia dikala Perjamuan membubarkan jadi 5 memindahkan Kelestarian Itulah badan koordinasi pananaman modal Anda bermain Berjudi togel online Apabila kekalahan sudah melewati Mendarat Kebaqaan berhentilah. Penjudi yg terbaik dapat mengontrol Ia thn penambahan saatnya pergi.

Fotoblog

více >

NS PERNŠTEJNSKÝMI RYBNÍKYNS PERNŠTEJNSKÝMI RYBNÍKY
Autor: Nina Havlová

Videoreportáž

více >

Kalendář Akcí

Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2