19. 4. 2019

10.12.2018 10.32, Rubrika: Rybářství a rybníkářství

Tradičnímu kaprovi konkuruje stále více losos

Tradiční vánoční večeře je po generace spojena s kaprem a bramborovým salátem, ovšem v poslední době se Češi čím dál více poohlížejí i po jiných, v mnoha případech exotičtějších rybách. Připomíná to deník Právo.

Zatímco v tradičních obchodech či u sádek na ulicích lidé stále kupují hlavně kapry, internetoví prodejci potravin zaznamenávají poptávku po lososovi, kambale nebo mečounovi. „Největší zájem během prosince bude samozřejmě o kapra, velmi silně mu ale bude u nás konkurovat losos, tuňák nebo treska. Určité procento lidí si pak pořizuje netradiční ryby,“ řekl Právu Michal Perlík ze společnosti Rohlík.cz. „Losos se stává rovnocennou náhradou za kapra,“ dodal.

Čím dál oblíbenější alternativu kapra podle něj představují exotičtější varianty, například žraločí maso či kambala. „Dokonce se několik zákazníků ptalo na to, zda budeme prodávat fugu, jednu z nejjedovatějších mořských ryb. To samozřejmě můžeme, ale máme velké obavy z případných zdravotních rizik,“ uvedl Perlík. Trend potvrdil rovněž mediální zástupce internetového prodejce Košík.cz František Brož. „Kapr stále ještě vede, je však pravda, že významnou konkurenci mu dělají i jiné ryby, především treska, losos nebo pstruh. Roste zájem i o exotické druhy, třeba sumečky, divoké lososy, platýze nebo cizokrajné okouny. Zde však jde spíše o chuť zkusit přes svátky gastronomicky experimentovat,“ řekl Právu Brož.

Kilo lososa se dá koupit od zhruba 400 Kč, podle druhu. Cena ale může přesáhnout i 600 Kč za kilogram.

Zdroj: Právo (redakčně kráceno) ilustrační foto (losos) Naše voda – Nina Havlová

10.12.2018 10.32, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Statistiky a kauzy

Aktuality

VRACÍME VODU LESU

Kalendář Akcí

<< Duben 2019 >>
PÚSČPSN
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Fotoblog

více >

BRANICKÉ SKÁLY A PODOLSKÝ PROFILBRANICKÉ SKÁLY A PODOLSKÝ PROFIL
Autor: Nina Havlová

Videoblog

více >