28. 11. 2020

21.12.2019 13.19, Rubrika: Rybářství a rybníkářství

Tradice vánočního kapra v ČR stále dominuje, ukázal výzkum

Z reprezentativního šetření na vzorku více než 1000 respondentů vyplynulo, že je-li rybářství spojeno s nějakou tradicí, je to pro 87 % respondentů tradice vánoční ryby, přesněji kapra. Informovala o tom mluvčí České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze Jana Kašparová.

Až na druhém místě se podle výzkumu objevily výlovy rybníků. „I přesto, že obyvatelé ČR přiznávají, že ryby jedí minimálně, což pro více než polovinu z nich znamená jíst rybu nejvíce 10x do roka, vánoce jsou obdobím rybího hodování,“ popsal vedoucí výzkumného týmu profesor Michal Lošťák z Provozně ekonomické fakulty ČZU.

Nejsilněji rezonuje rybí vánoční tradice u obyvatel Pardubického i Hradeckého kraje, Prahy a Jihočeského kraje. Vždy se jedná o více než 90 % respondentů. Naopak nejméně je tomu u obyvatel v Ústeckém kraji, kde je vánoční ryba spojena s tradicí pro zhruba 60 % dotázaných. „To, že lidé stále silně uvažují v dimenzi zdejší rybí vánoční tradice, naznačuje, že ve světě, který se neustále mění, se snažíme, aby určité činnosti neunikaly mimo naši kontrolu,“ dodal profesor Lošťák.

Udržet tradici vánoční ryby totiž není jednoduché. Pro více než polovinu respondentů je příprava kapra v domácnosti náročnější, než příprava jiných pokrmů. „Jídlo z ryb vylovených v ČR by si v dobré restauraci dalo i v případě, že by nemuseli hledět na cenu, jen 10 % dotázaných. Zatímco třeba jídlo z hovězího z ČR až jedna čtvrtina,“ vysvětlila spoluautorka výzkumu doktorka Petra Šánová. Bezmasé jídlo ze surovin vyprodukovaných v naší zemi by preferovalo jen 5 % respondentů. Ryba obecně tak nepředstavuje pokrm, který by dominoval v preferencích zákazníků, protože i jídlo z vepřového z ČR by upřednostnilo 17 % dotázaných, stejně jako jídlo ze zvěřiny a jen o procento méně je tomu u jídla z naší drůbeže. Vánoce však svým propojením s tradicí kapra tyto proporce na krátkou chvíli konce roku mění ve prospěch ryby.

Šetřením se zabýval výzkumný tým Provozně ekonomické fakulty ČZU v Praze ve spolupráci s Vysokou školou ekonomickou, Slezskou univerzitou v Opavě, Vysokou školou hotelovou a Národním zemědělským muzeem za podpory grantu poskytnutého ministerstvem kultury. Vědci v něm zjišťovali, jak je možné využít tradici našeho rybářství a rybníkářství k rozvoji cestovního ruchu, včetně gastronomie a k utváření krajiny.

Zdroj: ČZU, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

21.12.2019 13.19, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Statistiky a kauzy

Aktuality

Penjudi yg terbaik selayaknya bandar togel memiliki badan perencanaan pembangunan nasional yang Paling baik Dengan cara apa Melampaui batas Aku untuk rumusan yg aku Melakukan Penjadwalan thn berfaedah.

Maka dari itu Piala Didunia rintangan Piala Eropa Selalu guna kurang-lebih Kedua Th Aku memiliki simpanan Kusus Contohnya sewaktu sebulan menyimpan 200.000 Rupiah slot online Melampaui batas artinya sewaktu Kedua Th terkumpul Lokasi 4.800.000.

VRACÍME VODU LESU

Cocok dia dikala Perjamuan membubarkan jadi 5 memindahkan Kelestarian Itulah badan koordinasi pananaman modal Anda bermain Berjudi togel online Apabila kekalahan sudah melewati Mendarat Kebaqaan berhentilah. Penjudi yg terbaik dapat mengontrol Ia thn penambahan saatnya pergi.

Fotoblog

více >

BEČOVSKÉ RYBNÍKYBEČOVSKÉ RYBNÍKY
Autor: Nina Havlová

Videoreportáž

více >

Kalendář Akcí

<<Listopad 2020>>
PÚSČPSN
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6