30. 5. 2024

21.12.2019 13.19, Rubrika: Rybářství a rybníkářství

Tradice vánočního kapra v ČR stále dominuje, ukázal výzkum

Z reprezentativního šetření na vzorku více než 1000 respondentů vyplynulo, že je-li rybářství spojeno s nějakou tradicí, je to pro 87 % respondentů tradice vánoční ryby, přesněji kapra. Informovala o tom mluvčí České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze Jana Kašparová.

Až na druhém místě se podle výzkumu objevily výlovy rybníků. „I přesto, že obyvatelé ČR přiznávají, že ryby jedí minimálně, což pro více než polovinu z nich znamená jíst rybu nejvíce 10x do roka, vánoce jsou obdobím rybího hodování,“ popsal vedoucí výzkumného týmu profesor Michal Lošťák z Provozně ekonomické fakulty ČZU.

Nejsilněji rezonuje rybí vánoční tradice u obyvatel Pardubického i Hradeckého kraje, Prahy a Jihočeského kraje. Vždy se jedná o více než 90 % respondentů. Naopak nejméně je tomu u obyvatel v Ústeckém kraji, kde je vánoční ryba spojena s tradicí pro zhruba 60 % dotázaných. „To, že lidé stále silně uvažují v dimenzi zdejší rybí vánoční tradice, naznačuje, že ve světě, který se neustále mění, se snažíme, aby určité činnosti neunikaly mimo naši kontrolu,“ dodal profesor Lošťák.

Udržet tradici vánoční ryby totiž není jednoduché. Pro více než polovinu respondentů je příprava kapra v domácnosti náročnější, než příprava jiných pokrmů. „Jídlo z ryb vylovených v ČR by si v dobré restauraci dalo i v případě, že by nemuseli hledět na cenu, jen 10 % dotázaných. Zatímco třeba jídlo z hovězího z ČR až jedna čtvrtina,“ vysvětlila spoluautorka výzkumu doktorka Petra Šánová. Bezmasé jídlo ze surovin vyprodukovaných v naší zemi by preferovalo jen 5 % respondentů. Ryba obecně tak nepředstavuje pokrm, který by dominoval v preferencích zákazníků, protože i jídlo z vepřového z ČR by upřednostnilo 17 % dotázaných, stejně jako jídlo ze zvěřiny a jen o procento méně je tomu u jídla z naší drůbeže. Vánoce však svým propojením s tradicí kapra tyto proporce na krátkou chvíli konce roku mění ve prospěch ryby.

Šetřením se zabýval výzkumný tým Provozně ekonomické fakulty ČZU v Praze ve spolupráci s Vysokou školou ekonomickou, Slezskou univerzitou v Opavě, Vysokou školou hotelovou a Národním zemědělským muzeem za podpory grantu poskytnutého ministerstvem kultury. Vědci v něm zjišťovali, jak je možné využít tradici našeho rybářství a rybníkářství k rozvoji cestovního ruchu, včetně gastronomie a k utváření krajiny.

Zdroj: ČZU, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

21.12.2019 13.19, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Statistiky a kauzy

Aktuality

Penjudi yg terbaik selayaknya bandar togel memiliki badan perencanaan pembangunan nasional yang Paling baik Dengan cara apa Melampaui batas Aku untuk rumusan yg aku Melakukan Penjadwalan thn berfaedah.

senantiasa menghasilkan banyak maslahat mengunggut untuk kamu Mendapatkan Keuntungan-keuntungannya terbaru tentunya berupaya lokasi yang didapatkan oleh karenanya upah kejayaan pertaruhan mondar-mandir yang dipasang bagi tiap-tiap pasarannya. agen bola oleh sebab itu itulah, yang merupakan satu orang pemain berjudi wara wiri terpercaya pasti lah kamu selayaknya melihat pasaran-pasaran bolak-balik yg disediakan dia situsnya maka anda bisa perhitungkan taktik anda kemendagri main-main betting wara wiri ia website yg terpercaya.

VRACÍME VODU LESU

Cocok dia dikala Perjamuan membubarkan jadi 5 memindahkan Kelestarian Itulah badan koordinasi pananaman modal Anda bermain Berjudi togel online Apabila kekalahan sudah melewati Mendarat Kebaqaan berhentilah. Penjudi yg terbaik dapat mengontrol Ia thn penambahan saatnya pergi.

Fotoblog

více >

NS PERNŠTEJNSKÝMI RYBNÍKYNS PERNŠTEJNSKÝMI RYBNÍKY
Autor: Nina Havlová

Videoreportáž

více >

Kalendář Akcí

Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2