20. 10. 2019

11.1.2019 6.18, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě

Rekvalifikační kurz pomáhá snižovat nedostatek pivovarníků a sladovníků

V pořadí již šestý kurz Pivovarské a sladovnické práce pro zájemce, kteří hledají pro lepší uplatnění v pivovarství a sladařství jako reakci na v současnosti značný nedostatek pivovarských a sladařských odborníků zahajuje v březnu letošního roku Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. (VÚPS).

Informoval o tom odborný garant kurzu Jaromír Fiala z VÚPS s tím, že výuka probíhá formou přednášek, technologických cvičení a laboratoří. V průběhu technologických cvičení si účastník kurzu vyzkouší celý technologický postup varného procesu na experimentálním pivovaru VÚPS, provede odběr vzorků k analýzám a seznámí se se závěrečnými úpravami piva a stáčecím zařízením piva do lahví. Odebrané vzorky bude analyzovat v analytické a mikrobiologické laboratoři. Tam si také osvojí základní analytické a mikrobiologické metody kontroly vstupních surovin – ječmene, vody a chmelu, meziproduktů, vedlejších produktů a konečného sladu a piva. Pro efektivnější výuku jsou studenti rozděleni do skupin po 2 až třech osobách a vedeni odbornými pracovníky a lektorem.

„I když kurzy jsou náročné jak po teoretické, tak i praktické stránce, ohlasy jejich absolventů i signály z pivovarů a sladoven jsou pozitivní,“ uvedl Fiala. Absolventi mají podle něj velkou šanci najít uplatnění v pivovarské a sladařské praxi, neboť oba obory trpí nedostatkem odborníků. „Především ze strany malých pivovarů je poptávka vysoká, což je nejsilnější argument, proč se do našich kurzů přihlásit,“ dodal Fiala.

Absolvent kurzu, vedle získání základních teoretických znalostí o historii a technologických postupech výroby sladu a piva, ovládá odbornou sladařskou a pivovarskou terminologii. Je připraven obsluhovat základní zařízení pro výrobu sladu a piva. Dále je schopen vyrobit slad, sladinu, mladinu a pivo. Umí například i provádět základní mikrobiologické a analytické rozbory, provozní kontroly jakosti pomocí odpovídajícího testovacího vybavení a testovacích postupů i během výrobního procesu.

„Absolventi našeho kurzu jsou připravování nejen po teoretické stránce, ale teorii si v našem výzkumném pivovaru, který je na špičkové, snad mohu říci i světové úrovni, požadované technologické postupy provádět. A co je také velmi důležité, jsou s to smyslově posuzovat jejich jakost “ podotýká ředitel VUPS Karel Kosař. Klademe důraz na to, aby jejich zaškolení po odchodu do praxe na konkrétním pracovišti bylo co možná nejkratší, jak pivovary i sladovny právem požadují,“ upřesňuje Kosař.

Předpokladem pro přijetí do kurzu je minimálně středoškolské vzdělání a platný zdravotní průkaz pro práci v potravinářství.  Znalostí a dovedností získané účastí na kurzu jsou ukončeny zkouškou skládající se z písemného testu, z ústní části před zkušební komisí  a z praktické části v laboratoři.  Kurz získal velmi důležitou akreditaci ministerstva školství MŠMT-1374/2018-1/38.

Předchozí již realizované čtyři běhy absolvovalo 47 studentů, z nichž bylo 21 vysokoškolsky vzdělaných. Převažují muži, kterých se zúčastnilo 43 a také 4 ženy. Vedle českých frekventantů absolvovalo kurz i 8 studentů z Běloruska, Nizozemska, Ruska a Slovenska.

Zdroj: VÚPS, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

11.1.2019 6.18, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Statistiky a kauzy

Aktuality

Lesní video

více >

Fotoblog

více >

VÝLOV HRADECKÉHO RYBNÍKUVÝLOV HRADECKÉHO RYBNÍKU
Autor: Nina Havlová

Videoblog

více >

Kalendář Akcí

<< Říjen 2019 >>
PÚSČPSN
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3