23. 9. 2018

KRNAP slaví řadou akcí Evropský den chráněných území

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) se připojuje k celoevropským oslavám Evropského dne chráněných území, které připadají na úterý 24. května. Připomíná to mluvčí KRNAP Radek Drahný.

Podtitulem letošního ročníku je Chuť přírody. Akce, probíhající ve 22 evropských zemích, v jejich národních, přírodních a regionálních parcích, má za cíl zvýšit povědomí o spojení chráněných území a udržitelného zemědělství a hodnotě zdravé přírody pro evropskou potravinovou bezpečnost.

„Oslavou jídla slavíme i bohatství přírody, práci lidí a úlohu chráněných území. Po tisíciletí lidská zemědělská činnost formovala krajinu. Je důležitá ochrana semen, rostlin, zvířat a potravin pro zachování různorodosti, zemědělských zkušeností a kulturního prostředí,“ říká Ignace Schops, prezident Europarc. Náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar, který je zároveň prezidentem Europarc Střední a Východní Evropa, k tomu dodal: „Krkonoše jsou po několik století obydleny lidmi. Ti zde žili, pracovali a obhospodařovali zdejší krajinu. Získávali z ní takové pochoutky jako třeba tradiční kyselo, sejkory nebo různé sýry, třeba oslizlák. Jsem rád, že i dnes jsou na horách ekofarmy, které se snaží šetrným způsobem využívat krajinu a přitom nabízet návštěvníkům to pravé krkonošské.“

Akce, které k letošním oslavám organizujeme, jsou například sobotní botanická procházka Rozkvetlým podhůřím, kdy se od našich botaniků dozvíte, zajímavosti nejen o orchidejích, ale i o jiných kvetoucích a nekvetoucích rostlinách. Vydat se s námi můžete také na fotovycházku do málo známých koutů hor. Dnes také můžete ochutnat Chuť přírody na farmářských trzích v Jilemnici a příští pátek ve Vrchlabí, nebo hned teď zhlédnout instruktážní video o tom, jak uvařit pravé krkonošské kyselo a připravit skvělý hubník (https://www.youtube.com/watch?v=TmLMgR4phlc&feature=youtu.be). Video najdete také v povedené hornobranské expozici Život pod horami. Poslední akcí, kterou pořádáme v sobotu 28. května od 15 hodin v Památníku zapadlých vlastenců v Pasekách nad Jizerou je beseda Kyselo a kaše, to je strava naše s etnologem Danielem Dědovským na téma tradiční krkonošské kuchyně. Dozvíte se, ba i ochutnáte, co se vařívalo a peklo na Pasecku a Vysocku. Nabídku našich ukázek můžete rozmnožit i o své vlastní výrobky.

Další informace o Federaci Europarc najdete na http://www.europarc.org.

Naše voda, foto: KRNAP

 

20.5.2016 6.00, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, Prevence povodní, voda v krajině

Aktuality

Kalendář

<< Září 2018 >>
PÚSČPSN
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Fotoblog

více >

Spolek Vltavan - žehnání replice šífuSpolek Vltavan - žehnání replice šífu
Projekt „Vodní doprava na řece Vltavě před sto lety“

Video dne

více >