2. 12. 2020

Fotoreportáž: Jak se má správně v restauracích čepovat pivo

Spotřeba piva v letním období mimo klasické restaurace se každoročně zvyšuje. K tomu, aby na stáncích prodávané pivo skutečně osvěžilo a chutnalo, je ale nutné správně jej načepovat. Portál Naše voda proto pro vás připravil o správném čepování krátkou fotoreportáž.

Základní informace o čepování piva prezentoval nedávno na osvětové akci pro novináře pivovar Gambrinus, z níž také pochází následující záběry. To nejdůležitější je přitom zabránit kontaktu čepovaného moku se vzdušným kyslíkem – při styku s ním totiž pivo oxiduje a mění se jeho chuť. To v praxi znamená, že se pivo musí čepovat po stěně sklenice a ne tedy „rovně“, jak se často u amatérských výčepáků stává. Správný postup přitom popisuje sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek:

„Pivo by se mělo čepovat na jeden, maximálně dva zátahy, jinak nemá říz. Vytratí se z něj ty bublinky, které lechtají na jazyku a v krku. Zpočátku se na dně vytvoří trochu pěny a pak se pod ní spouští pivo po mokré stěně sklenice v úhlu 45°, v závěru se půllitr narovná. I tento způsob čepování není samoúčelný. Trocha pěny na počátku chrání čepované pivo opět před vzdušným kyslíkem a stejně tak mokrá stěna sklenice přispívá k hladkému sklouznutí piva pod pěnu, takže se pivo nerozbíjí o mikroskopické nerovnosti sklenice a neoxiduje tím. Vznikne tak krémově smetanová, konzistentní pěna, bez velkých bublin, která rychle nespadne a chrání pivo před zvětráním ideálně po celou dobu popíjení. Nejdůležitější je, jestli pivař ve své sklenici pak na konci celé cesty piva ucítí chmelovou vůni, čerstvou chuť, správný říz a pivo ho osvěží,“ konstatuje Zítek.

Pivo na čepu musí mít teplotu 6 až 9 stupňů Celsia, stejně tak i sklenice, která musí být čistá a mokrá a v takovém případě pivo „kroužkuje“. Pokud se ve sklenici odráží pěna od okrajů doprostřed sklenice, je sklo mastné, ve špatně umytém půllitru pěna neulpívá na stěnách a pivo nekroužkuje.

Správné čepování piva prezentoval na zmíněné akci Mistr výčepní 2014 Jan Kropáč. Proces čepování a také degustace piv si můžete prohlédnout také na facebookové verzi našeho portálu.

Naše voda, foto a fotoseriál Naše voda – Nina Havlová

20.7.2017 11.16, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace

Aktuality

Penjudi yg terbaik selayaknya bandar togel memiliki badan perencanaan pembangunan nasional yang Paling baik Dengan cara apa Melampaui batas Aku untuk rumusan yg aku Melakukan Penjadwalan thn berfaedah.

Maka dari itu Piala Didunia rintangan Piala Eropa Selalu guna kurang-lebih Kedua Th Aku memiliki simpanan Kusus Contohnya sewaktu sebulan menyimpan 200.000 Rupiah slot online Melampaui batas artinya sewaktu Kedua Th terkumpul Lokasi 4.800.000.

VRACÍME VODU LESU

Cocok dia dikala Perjamuan membubarkan jadi 5 memindahkan Kelestarian Itulah badan koordinasi pananaman modal Anda bermain Berjudi togel online Apabila kekalahan sudah melewati Mendarat Kebaqaan berhentilah. Penjudi yg terbaik dapat mengontrol Ia thn penambahan saatnya pergi.

Fotoblog

více >

BEČOVSKÉ RYBNÍKYBEČOVSKÉ RYBNÍKY
Autor: Nina Havlová

Videoreportáž

více >

Kalendář Akcí

<<Prosinec 2020>>
PÚSČPSN
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3