11.1.2019 6.16, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě
Evropská pšenice není odolná vůči změnám klimatu, upozorňují vědci
Skupina evropských vědců včetně dvou českých z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR (CzechGlobe) zjistila, že pšenice na starém kontinentu není odolná vůči změnám klimatu. Informoval o tom na základě zprávy CZechGlobe portál novinky.cz.
Podle vědců se totiž v posledních pěti až 15 letech na polích ve většině zemí Evropy snížily rozdíly v reakcích pšenice na počasí. Výzkumníci pro účely studie zhodnotili tisíce pozorování výnosů kultivarů pšenice v devíti evropských zemích – Česku, Slovensku, Finsku, Dánsku, Německu, Belgii, Francii, Itálii a Španělsku. Zjišťovali, jak reagují na počasí. „Změny u výnosů všech kultivarů pšenice vystavených různým povětrnostním vlivům byly relativně podobné v severní a střední Evropě. V rámci zemí jižní Evropy to platilo zejména u tvrdé pšenice. Jako vážný problém napříč Evropou negativně ovlivňující výnos se ukázala nízká odolnost pšenice vůči vydatným dešťům,“ uvedl ústav na svém webu.
Obecně mohou výnosy ve zranitelných fázích vegetačního období poškodit déšť, sucho, teplo nebo chlad ve zranitelných fázích jejího vegetačního období. „Výnos pšenice je citlivý dokonce i na několikadenní vystavení povětrnostním vlivům a vlhkému počasí, které podporuje vznik chorob. Kromě toho se zdá, že limitujícím faktorem adaptace pšenice ke změně klimatu v Evropě je, spíše než sucho, tepelný stres,“ dodal CzechGlobe.
Podle instituce pšenici neposkytují odolnost současné šlechtitelské programy a postupy výběru kultivarů. Autoři nově zveřejněného výzkumu zdůrazňují, že dominantní přístup adaptace plodin ke změně klimatu přizpůsobením genotypů nejpravděpodobnější dlouhodobé změně je zřejmě nedostatečný. Kapacita jediné odrůdy pro udržení dobrého výnosu v závislosti na klimatických změnách a extrémech je dle jejich slov omezená, nicméně rozmanitost reakcí na kritické meteorologické události může účinně zlepšit klimatickou odolnost.
Uvidíme tedy, co přinese do budoucna loňský úspěch, když olomoučtí vědci pomohli rozluštit celý dědičný kód pšenice seté. Objev by měl sehrát stěžejní roli při šlechtění odolnějších odrůd, oznámil tehdy Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR. [celá zpráva]
Zdroj: Novinky.cz, ilustrační foto (obilí) Naše voda – Nina Havlová
11.1.2019 6.16, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Prevence povodní, voda v krajině, Podnikání s vodou a zákony, Statistiky a kauzy
Aktuality

V krasových oblastech lze chystat projekty na čištění odpadních vod
Akt. 17.2.2025 13.18Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě

Deset let pyrotechnického průzkumu v Bořím lese: zbývá 53 hektarů
Akt. 17.2.2025 13.17Rubrika: Čistota vody a rekreace