17. 6. 2019

Čechům nejvíce chutná pstruh, cena nehraje dominantní roli

Mezi sladkovodními rybami preferují Češi jednoznačně pstruha, především díky jeho chuti. Píše o tom Pelhřimovský deník, s tím, že před kaprem by mu navíc dalo přednost více než 65 procent respondentů.

Výsledky vyplývají z průzkumu, který realizovalo Rybářství Kolář. Zatímco u mužů ve věkové kategorii 15 až 20 a nad 61 let byla popularita mezi pstruhem a kaprem rovnoměrně rozdělena, u mužů ve věku od 21 do 60 let již v oblibě jasně dominoval pstruh, a to téměř dvojnásobně. Ženy by daly pstruhovi přednost i v nejnižší oslovené věkové kategorii, to jest od 15 let a až do 60 let preferují oslovené respondentky pstruha oproti kaprovi více než dvojnásobně. Ve věkové kategorii od 61 let se však ženy výrazně více přiklánějí ke kaprovi. To dokazuje trend vzrůstající obliby pstruhů u mladé a střední generace.

Původ ryby hraje při koupi roli u necelé poloviny dotázaných. Menší význam přikládají nakupující překvapivě ceně. Jen přibližně 18 procent oslovených si vybírá ryby záměrně podle toho, které jsou v akci. Bez ohledu na cenu si pak rybu dle chuti dopřeje více než 50 procent respondentů. Další přibližně třetina oslovených má oblíbený konkrétní druh a u něho pak hlídá výhodnou cenovou nabídku.

Tento trend by mohl být přívětivý pro tuzemské producenty ryb, kteří se dlouhodobě snaží zvýšit konzumaci ryb z českého trhu oproti těm dováženým z ciziny. „Rádi bychom v České republice co nejvíce přispěli ke zvýšení konzumace sladkovodních ryb. I z těchto důvodů jsme zcela změnili naši dlouho dobou firemní strategii,kdy naše produkce směřovala převážně na export,“ uvádí Josef Kolář z Rybářství Kolář. „Naší novou filosofií je naopak ponechat co největší počet námi odchovaných ryb v České republice a nabízet je koncovým zákazníkům prostřednictvím prvotřídních obchodníků, jako je například síť farmářských prodejen Náš grunt,“ pokračuje Kolář. „A těmito kroky chceme zvrátit trend, kdy naše české produkty kupují kvůli vysoké kvalitě sousedé z okolních států a k nám na pulty se naopak dostávají ryby dovážené z rychlochovů, které nejsou ani zdaleka tak kvalitní. Pevně věřím, že se nám i tímto přístupem podaří najít oblibu sladkovodních ryb u českých zákazníků,“ dodává Kolář.

Více než 48 procent oslovených uvedlo, že konzumuje rybu maximálně jedenkrát měsíčně nebo dokonce ještě méně. Za odborníky doporučené množství je přitom považováno 2­3 krát týdně. V takovém množství (vícekrát v týdnu) jí ryby jen necelých 14 procent respondentů. 1 krát týdně si ji dopřeje dalších 17 procent respondentů.

Téměř 37 procent lidí, kteří se průzkumu zúčastnili, by si kupovalo ryby častěji, pokud by byla jejich dostupnost lepší. U naprosté většiny dotázaných by však tento aspekt neměl na míru konzumace ryb vliv.

Zdroj: Pelhřimovský deník, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

17.9.2014 8.07, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka, Statistiky a kauzy

Aktuality

Lesní video

více >

Fotoblog

více >

RYBÁŘSKÉ SLAVNOSTI V BLATNÉRYBÁŘSKÉ SLAVNOSTI V BLATNÉ
Autor: Nina Havlová

Videoblog

více >

Kalendář Akcí

<< Červen 2019 >>
PÚSČPSN
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30