16.5.2011 13.25, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách
Barely s pitnou vodou (watercoolery) mohou mít zdravotní rizika
Se stojany s barely s pitnou vodou se lze setkat téměř všude, na úřadech, v kancelářích, ba i v nemocnicích. Bez potřebné údržby může být ale konzumace načepované vody zdravotním rizikem.
Svůj vliv má již samotné umístění stojanu. Výrobci doporučují čisté a větratelné místo, chráněné před přímým slunečním zářením. Vyhnout byste se měli blízkosti tepelných zdrojů a příišnému vlhku. Nevhodné je také umístění v blízkosti těkavé organické látky (pozor na benzinové pumpy, tiskárny, práci s rozpouštědly). V tomto prostředí je zvýšené riziko pro množení bakterií nebo chuťovéči pachové znehodnocení vody. Nezapomínejte ani na vhodné skladování nepoužitých barelů v chladné a temné místnosti. Důležité je také zvolit takový objem barelu, aby zaměstnanci vodu spotřebovali vždy do tří dnů, a to včetně víkendů. Pokud měníte barely jednou za měsíc, pijete bohužel kontaminovanu vodu.
O stojan je nutné se pravidelně starat. Při každé výměně barelu musíte vyčistit trn automatu. Každé tři měsíce je pak nutné přístroj rozebrat, mechanicky vyčistit a propláchnout dezinfekčním přípravkem. Před jeho dalším použitím nezapomeňte přístroj ještě jednou propláchnout trojnásobným množstvím vody. Nejméně jednou ročněsi určitě nechejte udělat mikrobiologický rozbor vody, který odhalí případné nežádoucí bakterie.
Pokud se o stojan řádně nestaráte, můžete očekávat výskyt mikrobiálního filmu na vnitřních stěnách barelů. Nejčastěji se ve stojanech a barelech hojně množí především bakterie – Pseudomonas aeruginoza, koliformní bakterie a organotrofní bakterie. Pseudomonas aeruginoza je nebezpečná bakterie útočící na organismus v době jeho imunitního oslabení. Napadá kůži, sliznice, tkáně kostí, močové cesty, plíce i střevní trakt a způsobuje těžké hnisavé infekce. Koliformní bakterie osidlují trávicí trakt a zvyšují riziko žaludečních a střevních obtíží. Organotrofní bakterie jsou samy o sobě zdravotně nezávadné, avšak ve stojaté vodě po čase odumírají a vytváří živnou půdu pro ostatní zmíněné mikroorganismy, které již nebezpečné být mohou.
Zdroj: podle www.vodarenstvi.cz
16.5.2011 13.25, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách