Vědci se pokusí zvýšit odolnost ryb vůči klimatickým změnám

13. prosince 2017 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Co bychom měli vědět o vodě

sucho - rybník - IMG_2687

Vyzrát nad přírodou by rybníkářům měli pomoci vědci z brněnské Mendelovy univerzity. Připomíná to jihomoravská mutace deníku Mladá fronta DNES s tím, že v příštích pěti letech prozkoumají, jak chovat ryby i v podmínkách stále drsnějších klimatických změn.

Na projekt získali vědci více než 18 milionů korun od ministerstva zemědělství. Mají vymyslet, jak udržet zdravé prostředí v rybnících a stabilizovat tak kvalitní produkci ryb. Dnes jsou rybníky zatížené živinami, hlavně fosforem. Nadměrně se v nich množí planktonní společenstva. Voda se zjednodušeně „kazí“. A nadměrné výkyvy počasí tomu nahrávají. „V podmínkách extrémních agrometeorologických situací to může vést i k úhynu ryb nejčastěji proto, že ve vodě chybí rozpuštěný kyslík,“ vysvětlil Radovan Kopp z Oddělení rybářství a hydrobiologie Mendelovy univerzity.

Zdejší vědci, ale i odborníci z Akademie věd ČR a Vysokého učení technického v Brně se teď spojili s podniky, které ryby chovají. Pět let budou sbírat data o hospodaření v rybnících, zkoumat vodní prostředí i sedimenty a srovnávat je s historickými daty. Právě pochopení toho, jak se rybník chová, je podle vědců klíčové. Mohou tak předpovědět, kdy se v něm začne dít něco nežádoucího, co může negativně ovlivnit chov. Na základě toho navrhnou postupy pro obhospodařování i v podmínkách extrémních změn. „Hlavním výsledkem bude model predikce rizika výskytu kyslíkových deficitů v rybnících,“ uzavřel Kopp.

Zdroj: regionální mutace Mladá fronta DNES – jižní Morava, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Rybářství a rybníkářství