29. 3. 2024

Vánoční kapři se letos budou v ČR prodávat na více než 2500 místech

Veterinární inspektoři Státní veterinární správy (SVS) budou letos podobně jako v předchozích letech kontrolovat pouliční prodejce vánočních kaprů. Uvedl to v rámci dnešní modelové kontroly prodeje kaprů v Praze na náměstí Míru ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR (SVS) Zbyněk Semerád.

Videoreportáž z akce a rady ústředního ředitele pro spotřebitele, kterým po nákupu nebo doma lekne zakoupená leklá ryba, si můžete prohlédnout na naší webové stránce v sekci „Podívejte se na video“.

Prodejci kaprů nahlásili do pondělí  18. prosince v rámci celé ČR více než 2500 prodejních míst, což je zhruba o 300 více než v loňském roce. Úřední veterináři zkontroluji přibližně čtvrtinu všech prodejních míst a při kontrolách se zaměří zejména na zacházení s živými rybami, na dodržování pravidel při jejich usmrcováni a také na hygienické podmínky prodeje. Z dlouhodobého hlediska se díky osvětě i důsledným kontrolám úroveň prodeje zvyšuje a nejzávažnějších pochybení ubývá.

Aby měly krajské veterinární správy (KVS) přehled, kolik stánků s kapry se na území jejich regionu objeví a kde se budou nacházet a mohly tak plánovat kontroly prodejců, mají prodejci povinnost nejpozději sedm dní před zahájením prodeje podat o tom příslušné KVS hlášení. Letos by se nejvíce stánků s kapry mělo objevit v Moravskoslezském kraji, na pomyslném druhém místě je Středočeský kraj a třetí kraj Jihomoravský.

Ještě než začne prodávat, má každý prodejce povinnost seznámit se s požadavky na prodejní místa, pravidly pro prodej živých ryb a prostudovat si doporučení pro osoby porážející ryby. Uvedené dokumenty jsou k dispozici online na internetových stránkách SVS. „Prodejní místo musí být dle legislativy umístěno a vybaveno tak, aby zacházení s rybami odpovídalo zásadám ochrany zdraví zvířat a požadavkům na jejich pohodu. Veškeré činnosti spojené s prodejem ryb musí být prováděny v odpovídajících hygienických podmínkách. V kádích musí být čerstvá protékající nebo okysličovaná voda a nádrže nesmějí být přeplněny,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Pracovní deska, na níž probíhá zabíjení, kuchání a porcování ryb, musí být čistitelná a dezinfikovatelná. Povinnou součástí výbavy jsou nože, palička na omračování ryb a stěrky. Povinný je také dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu a odvod odpadní vody do kanalizace. Pevné vedlejší živočišné produkty, tedy například vnitřnosti či žábry z kuchaných kaprů, musí být schraňovány v nepropustných, uzavíratelných a označených nádobách a následně předány osobě, která je krajskou veterinární správou schválena k zacházení s takovými odpady. V souladu s příslušnou legislativou, zejména zákonem na ochranu zvířat proti týrání, musí probíhat i usmrcování ryb.

V posledních několika letech SVS ve zvýšené míře kontroluje také, zda nedochází k zneužívání chráněných značení a tím ke klamání spotřebitelů. V minulosti SVS například uložila pokutu obchodníkovi, který prodával ryby označené Chráněným zeměpisným označením „Třeboňský kapr“. Přitom se jednalo o ryby z úplně jiného regionu a prodejce tak klamal nakupujícího. Někteří prodejci v posledních letech nabízejí také takzvaného Omega3kapra, kterého vyprodukovali odborníci z Jihočeské univerzity, jehož maso má obsahovat větší množství zdraví prospěšných mastných kyselin. V několika případech odebrala SVS vzorky masa takto označených ryb a vyšetření následně vyšší obsah zdraví prospěšných látek potvrdila. „Setkali jsme se však také s případem, kdy dotyčný takto označil a požadoval vyšší cenu za rybu, která nepocházela ze speciálního chovu a Omega3 mastné kyseliny neobsahovala. Jednalo se o klamání spotřebitele, následovala pochopitelně pokuta,“ podotkl Semerád.

V loňském roce zkontrolovali veterinární inspektoři zhruba 730 prodejců. Závadu zjistili ve 2,5 % případů. Výsledek kontrol tak byl lepší než o rok dříve, kdy zjištěním závady skončilo pět procent kontrol. Nejčastějším nedostatkem bylo nesplnění povinnosti nahlásit předem zahájení prodeje, nedostatečné dodržování čistoty a pořádku v místě prodeje a chybějící doklady o původu zboží.

Naše voda, dokumentární foto Naše voda – Nina Havlová

 

 

20.12.2017 14.58, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, Rybářství a rybníkářství, Podnikání s vodou a zákony, Statistiky a kauzy

Aktuality

Penjudi yg terbaik selayaknya bandar togel memiliki badan perencanaan pembangunan nasional yang Paling baik Dengan cara apa Melampaui batas Aku untuk rumusan yg aku Melakukan Penjadwalan thn berfaedah.

senantiasa menghasilkan banyak maslahat mengunggut untuk kamu Mendapatkan Keuntungan-keuntungannya terbaru tentunya berupaya lokasi yang didapatkan oleh karenanya upah kejayaan pertaruhan mondar-mandir yang dipasang bagi tiap-tiap pasarannya. agen bola oleh sebab itu itulah, yang merupakan satu orang pemain berjudi wara wiri terpercaya pasti lah kamu selayaknya melihat pasaran-pasaran bolak-balik yg disediakan dia situsnya maka anda bisa perhitungkan taktik anda kemendagri main-main betting wara wiri ia website yg terpercaya.

VRACÍME VODU LESU

Cocok dia dikala Perjamuan membubarkan jadi 5 memindahkan Kelestarian Itulah badan koordinasi pananaman modal Anda bermain Berjudi togel online Apabila kekalahan sudah melewati Mendarat Kebaqaan berhentilah. Penjudi yg terbaik dapat mengontrol Ia thn penambahan saatnya pergi.

Fotoblog

více >

Světový den vody v ČHMÚ Praha KomořanySvětový den vody v ČHMÚ Praha Komořany
Autor: Nina Havlová

Videoreportáž

více >

Kalendář Akcí

Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31