Šumava má své pivo uvařené z borůvek

4. listopadu 2013 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Nápoje a voda v potravinách

Zleva Jaroslav Tůma, ředitel pivovaru Dudák, Dagmar Vlková, sládková pivovaru Dudák, Jiří Mánek ředitel Správy NP a CHKO Šumava

Borůvkový speciál, uvařený výhradně z přírodních surovin, sladu a žateckého chmele –  to bude od Vánoc hit v nabídce zrekonstruované šumavské hospůdky na Březníku. Informoval o tom mluvčí Správy Národního parku Šumava Pavel Pechoušek.

V této legendární šumavské hájence se bude čepovat i další nové, výhradně šumavské pivo – jeho chuť i jméno vyberou samotní Šumaváci. Správa šumavského parku, která hájenku na Březníku opravuje, se dohodla na spolupráci s největším regionálním pivovarem – pivovarem Dudák ze Strakonic.

Strakoničtí pivovarníci uvařili první várku borůvkového speciálu – exkluzivně pouze pro Národní park Šumava. První možnost ochutnat vynikající pivo měli účastníci vědeckého semináře – Léčivá síla šumavské přírody, který se konal minulý týden na Modravě. Vědci z Institutu klinické farmakologie z Českých Budějovic na Modravě prezentovali výsledky svých výzkumů, podle kterých jsou přírodní borůvky prokazatelně příznivé pro zdraví člověka. A ty nejzdravější rostou právě na Šumavě. Právě z nich se bude vyrábět pivo do hospůdky na Březníku.

„Národní park Šumava si u nás objednal borůvkové pivo. Muselo být vyrobené čistě na přírodní bázi a borůvky nesměly být nahrazeny umělými látkami. To jsme splnili. Náš pivovar si zakládá na přírodních surovinách, zadání Správy šumavského parku se nám proto líbilo. Naše piva jsou určena jak konzumentům, kteří si hájí svoji značku, tak pivaři, který chápe, že dobré pivo, musí být poctivě uvařené. Výsledné pivo je syté fialové barvy s hustou bílou pěnou, voní silně borůvkami, přitom si zachovává lahodně hořkou chuť piva,“ popisuje vlastnosti piva Dagmar Vlková, sládková pivovaru Dudák. Další várka piva se teď vaří. Borůvkové pivo, bude na čepu v  hospůdce v hájence na Březníku u Modravy, která se po celkové rekonstrukci pro veřejnost otevře před Vánocemi.

A na čepu tu bude i další pivo z pivovaru Dudák. O jeho chuti a síle, ale zatím není rozhodnuto. Jisté je, že se bude vybírat z několika druhů piv, které se vyrábí v pivovaru Dudák. Vybírat se bude 11. listopadu odpoledne přímo ve strakonickém pivovaru. Rozhodnou samotní šumavští lesníci při slavnostní degustaci. „Zhruba třicítka lesníků dostane několik slepých vzorků různých druhů piv vyrobených ve Strakonicích. Podle chuti, vůně, barvy, plnosti, pěny a dalších vlastností jakož i podle celkového dojmu, vyberou to správné pivo pro Šumavu,“ vysvětluje Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

O jménu pro pivo pak může rozhodnout každý. „Po této degustaci se všichni dozví, jaké pivo lesníci vybrali. Do výběru správného jména chceme zapojit veřejnost. Každý nám může posílat své návrhy na jméno pro šumavské pivo. Výsledný název vybere odborná porota a výherce odměníme,“ shrnuje Pechoušek.

Šumavské borůvkové ze Strakonic:

Základem je světlé výčepní pivo, uvařené ze světlého sladu plzeňského typu a speciálního bavorského sladu. Varní proces trvá 8 hodin a chmeleno je ve třech dávkách žateckým chmelem. Použity jsou 3 odrůdy Žateckého chmele, Žatecký červený poloraňák, Sládek a Premiant. Každá z těchto odrůd dává pivu specifické vlastnosti. Největší poměr je Žateckého červeného poloraňáku, jeho jemná, příjemná hořkost, která pobízí k dalšímu napití, je v plné harmonii s borůvkovou příchutí.

Naše voda, foto  NP Šumava (zleva Jaroslav Tůma, ředitel pivovaru Dudák, Dagmar Vlková, sládková pivovaru Dudák, Jiří Mánek ředitel Správy NP a CHKO Šumava)

 

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Voda a naše peněženka