Do soutěže speciálních a neobvyklých piv se letos přihlásil rekordní počet pivovarů

17. září 2015 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

VÚPS 3 - Senzorická laboratoř s kompletním zázemím_1

Do šestého ročníku soutěže speciálních a neobvyklých piv CEREVISIA SPECIALIS – PIVNÍ SPECIÁL ROKU 2015 přihlásil rekordní počet 14 pivovarů celkem 35 vzorků piv. Informoval o tom Josef Vacl ze společnosti PORT, spol. s.r.o., která je vyhlašovatelem soutěže.

Degustaci a vyhodnocení přihlášených piv provede dvacetičlenná hodnotitelská komise rozdělená na dvě subkomise 6. a 7. října v senzorickém centru Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. (VÚPS). První z nich, dvanáctičlenný panel expertů, tj. grémium složené z členů degustační komise VÚPS bude doplněn o nezávislé odborníky z dalších odborných institucí jako např. z VŠCHT Praha a Zemědělské univerzity v Praze. Osmičlenný panel reprezentantů bude tradičně tvořen novináři zabývajícími se pivovarskou problematikou, ale nezabývají se jeho hodnocením profesionálně. Vyhlašovatelem soutěže je společnost PORT spol. s r. o., odborným garantem je VÚPS, a.s.

„Rekordní počet soutěžících pivovarů jen potvrzuje trend, kterým je rostoucí popularita speciálních a neobvyklých piv mezi ctiteli piva, což dokazuje, jak se velmi zajímavě vyvíjí pivní kultura i chutě spotřebitelů u nás,“ uvedl Vacl. Rostoucí zájem pivovarů zúčastnit se uvedené soutěže pak podle Vacla potvrzuje zájem pivovarů neustále porovnávat svá piva s pivy konkurence a tím si ověřovat, jak si především v očích odborníků i laiků stojí.

Soutěž se vyhlašuje ve čtyřech soutěžních kategoriích: světlá speciální piva (13,0 a více % EPM), polotmavá a tmavá speciální piva (13,0 a více % EPM, barva 20 j. EBC) a vyšší a neobvyklá piva. Tímto pojmem se rozumí např. svrchně kvašená piva, ochucená, piva vyráběná v našich podmínkách neobvyklou technologií, míchané nápoje na bázi nealkoholického piva. V této kategorii přihlašovatel může uvést parametr, kterým se pivo odlišuje, a komise k němu při hodnocení přihlíží. Čtvrtou kategorií je kategorie míchaných piv (tj. nízkoalkoholické nápoje vzniklé smícháním piva s ovocnou složkou).

„Po dobrých zkušenostech z loňského roku budeme i letos provádět degustace soutěžních piv v senzorickém centru našeho výzkumného ústavu,“ uvedl František Frantík z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. reprezentující odborného garanta soutěže. „Nesporně to pomůže v objektivitě při posuzování přihlášených piv i kvalitě samotné soutěže,“ dodal Frantík.

Výsledky soutěže budou tradičně oznámeny na slavnostním zahajovacím večeru gastronomického festivalu Znojemský hrozen 2015 16. října 2015 ve Znojmě.

Naše voda, ilustrační foto VÚPS (senzorické centrum)

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony