Rybář Vágner varuje před konzumací pangasů

30. července 2012 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Rybářství a rybníkářství

Jakub Vágner - IMG_5476

Na možnosti chovu sladkovodních ryb nebo i nebezpečí konzumace pangasů z Asie upozornil v debatě pořadu rádia Bonton rybář Jakub Vágner. Informoval o tom server parlamentni-listy.cz.

Vágner připomněl, že v ČR je v současné době pouze třetina ploch rybníků, než v dobách Marie Terezie. Podle něj je proto velmi důležitá cílená obnova rybníků. Důvodem je podle Vágnera situace v oblasti mořského rybolovu. „Je jen otázkou času, kdy přímořské státy řeknou stop, musíme šetřit vlastní zdroje a omezit vývoz. Mořské ryby tak začnou být velmi drahé a pro Středoevropany méně dostupné. Musíme si vážit vlastních zdrojů ryb. Nesmíme dělat takové přehmaty, jako například s pangasem,“ uvedl příklad známý sportovní rybář.

Právě před konzumací menšího asijského příbuzného našich sumců Vágner, který je odborníkem i v oblasti chovu ryb, důrazně v pořadu varuje. Pangas se prý na český trh dostal v podstatě nenápadně jako levné rybí maso bez kostí. „Jenže ta ryba je velmi závadná pro lidské tělo. To si uvědomí každý, kdo na vlastní oči viděl, kde se pangas chová. Jsou to vody, kam odchází splašky z těch velkých asijských měst a oni se jimi živí. Doporučuji všem pangase nekupovat,“ uvedl Vágner.

Český rybí trh by mohl být podle něj zásoben z vlastních zdrojů více než bohatě. Problém ale spočívá v chování rybníkářů. Pětadevadesát procent produkce jsou kapři a malé množství odchovaných dravých ryb jde prý většinou na export. „Zahraniční odběratelé většinou požadují k určitému množství kaprů i dodávku dravců, třeba candáta. Díky tomu pochází candáti na českém trhu většinou z Polska, ovšem to už není ani zdaleka tak kvalitní ryba, jako dokážeme vyprodukovat v Česku,“ potvrzuje Vágner známý fakt o kvalitě potravin na pultech českých obchodů.

Podle www.parlamentni.listy.cz

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství