Ryba 2x týdně by mohla snížit úmrtnost o 17 %. Češi se přesto doporučením neřídí

1. října 2014 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

kapr

Kardiovaskulární onemocnění jsou podle Zprávy o zdraví obyvatel ČR nejčastější příčinou úmrtí Čechů, a zároveň i nejběžnějším důvodem jejich hospitalizace. Podle posledních údajů Světové zdravotnické organizace jsou na tom Češi dokonce nejhůře z vyspělých států Evropy. Negativní trend by přitom dokázala podle lékařů značně příznivě ovlivnit mírná konzumace ryb, která by mohla snížit celkovou úmrtnost až o 17 %. Přesto většina Čechů doporučení zapojit do jídelníčku ryby nedodržuje u sebe ani u svých dětí.

Ženy jsou podle Zprávy ministerstva zdravotnictví z roku 2014 kvůli onemocnění oběhové soustavy hospitalizovány ve 12 % ze všech případů, čímž předčí i novotvary či nemoci močové a pohlavní soustavy. U mužů se pak hospitalizace týká až 18 %.  V průběhu let 2000 – 2011 navíc stále narůstaly počty lidí, kteří s kardiovaskulárními nemocemi pravidelně navštěvovali lékaře. Ani tyto statistiky však podle odborníků nedokážou dostatečně ovlivnit uvažování Čechů o změně životosprávy. Ta by přitom výrazným způsobem zlepšila zdraví české populace.

„V Česku je spotřeba ryb ve srovnání s ostatními zeměmi Evropy stále velmi nízká. To může být jednou z mnoha příčin vysokého výskytu kardiovaskulárních chorob u Čechů,“ potvrdila profesorka Helena Vaverková z Fakultní nemocnice Olomouc. „Na základě výsledků souhrnné analýzy řady studií se  předpokládá, že konzumace ryb 1x až 2x týdně v běžné populaci, ve srovnání s žádnou nebo minimální konzumací, by měla významný vliv na výskyt kardiovaskulárních onemocnění. Došlo by ke snížení úmrtnosti na ischemickou chorobu srdeční o 36 % a snížení celkové úmrtnosti o 17 %. Zvýšení konzumace ryb v české populaci je proto velmi žádoucí,“ doplnila profesorka.

Podle odborníků je vhodné, aby Češi zařazovali ryby do jídelníčku 1x až 2x týdně již v dětství, kdy se vytváří stravovací návyky pro celý život. Rodičům školáků k dodržování této zásady napomáhají školní jídelny, které v současnosti navštěvuje 77 až 78 % žáků základních škol. Druh a množství vybraných potravin, mezi něž spadají i ryby, jsou zde upraveny výživovými normami pro školní stravování, které uvádějí průměrnou měsíční spotřebu na strávníka a den v gramech. Častým kamenem úrazu v rámci konzumace ryb je však možnost volby pokrmu. „Školní jídelny zařazují ryby do jídelníčku zpravidla jednou týdně a nabídka pokrmů z ryb se zvyšuje i v závislosti na dostupné nabídce rozmanitých ryb na trhu. Děti však mají často na oběd výběr ze dvou a více pokrmů, a je tudíž velmi obtížné nabídnout rybu v tak atraktivní úpravě, aby si strávník tuto variantu vybral,“ vysvětlil Michal Malát, prezident Asociace školních jídelen ČR. Volba dítěte zde tedy velmi závisí na zvyklostech rodiny, i umu pracovníků školních jídelen.

Naše voda

 

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství