25. 11. 2020

Ryba 2x týdně by mohla snížit úmrtnost o 17 %. Češi se přesto doporučením neřídí

Kardiovaskulární onemocnění jsou podle Zprávy o zdraví obyvatel ČR nejčastější příčinou úmrtí Čechů, a zároveň i nejběžnějším důvodem jejich hospitalizace. Podle posledních údajů Světové zdravotnické organizace jsou na tom Češi dokonce nejhůře z vyspělých států Evropy. Negativní trend by přitom dokázala podle lékařů značně příznivě ovlivnit mírná konzumace ryb, která by mohla snížit celkovou úmrtnost až o 17 %. Přesto většina Čechů doporučení zapojit do jídelníčku ryby nedodržuje u sebe ani u svých dětí.

Ženy jsou podle Zprávy ministerstva zdravotnictví z roku 2014 kvůli onemocnění oběhové soustavy hospitalizovány ve 12 % ze všech případů, čímž předčí i novotvary či nemoci močové a pohlavní soustavy. U mužů se pak hospitalizace týká až 18 %.  V průběhu let 2000 – 2011 navíc stále narůstaly počty lidí, kteří s kardiovaskulárními nemocemi pravidelně navštěvovali lékaře. Ani tyto statistiky však podle odborníků nedokážou dostatečně ovlivnit uvažování Čechů o změně životosprávy. Ta by přitom výrazným způsobem zlepšila zdraví české populace.

“V Česku je spotřeba ryb ve srovnání s ostatními zeměmi Evropy stále velmi nízká. To může být jednou z mnoha příčin vysokého výskytu kardiovaskulárních chorob u Čechů,” potvrdila profesorka Helena Vaverková z Fakultní nemocnice Olomouc. “Na základě výsledků souhrnné analýzy řady studií se  předpokládá, že konzumace ryb 1x až 2x týdně v běžné populaci, ve srovnání s žádnou nebo minimální konzumací, by měla významný vliv na výskyt kardiovaskulárních onemocnění. Došlo by ke snížení úmrtnosti na ischemickou chorobu srdeční o 36 % a snížení celkové úmrtnosti o 17 %. Zvýšení konzumace ryb v české populaci je proto velmi žádoucí,” doplnila profesorka.

Podle odborníků je vhodné, aby Češi zařazovali ryby do jídelníčku 1x až 2x týdně již v dětství, kdy se vytváří stravovací návyky pro celý život. Rodičům školáků k dodržování této zásady napomáhají školní jídelny, které v současnosti navštěvuje 77 až 78 % žáků základních škol. Druh a množství vybraných potravin, mezi něž spadají i ryby, jsou zde upraveny výživovými normami pro školní stravování, které uvádějí průměrnou měsíční spotřebu na strávníka a den v gramech. Častým kamenem úrazu v rámci konzumace ryb je však možnost volby pokrmu. “Školní jídelny zařazují ryby do jídelníčku zpravidla jednou týdně a nabídka pokrmů z ryb se zvyšuje i v závislosti na dostupné nabídce rozmanitých ryb na trhu. Děti však mají často na oběd výběr ze dvou a více pokrmů, a je tudíž velmi obtížné nabídnout rybu v tak atraktivní úpravě, aby si strávník tuto variantu vybral,” vysvětlil Michal Malát, prezident Asociace školních jídelen ČR. Volba dítěte zde tedy velmi závisí na zvyklostech rodiny, i umu pracovníků školních jídelen.

Naše voda

 

1.10.2014 11.11, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství

Aktuality

Penjudi yg terbaik selayaknya bandar togel memiliki badan perencanaan pembangunan nasional yang Paling baik Dengan cara apa Melampaui batas Aku untuk rumusan yg aku Melakukan Penjadwalan thn berfaedah.

Maka dari itu Piala Didunia rintangan Piala Eropa Selalu guna kurang-lebih Kedua Th Aku memiliki simpanan Kusus Contohnya sewaktu sebulan menyimpan 200.000 Rupiah slot online Melampaui batas artinya sewaktu Kedua Th terkumpul Lokasi 4.800.000.

VRACÍME VODU LESU

Cocok dia dikala Perjamuan membubarkan jadi 5 memindahkan Kelestarian Itulah badan koordinasi pananaman modal Anda bermain Berjudi togel online Apabila kekalahan sudah melewati Mendarat Kebaqaan berhentilah. Penjudi yg terbaik dapat mengontrol Ia thn penambahan saatnya pergi.

Fotoblog

více >

BEČOVSKÉ RYBNÍKYBEČOVSKÉ RYBNÍKY
Autor: Nina Havlová

Videoreportáž

více >

Kalendář Akcí

<<Listopad 2020>>
PÚSČPSN
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6