Opět připomínáme: Živé kapry nevypouštějte na svobodu

16. prosince 2014 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Co bychom měli vědět o vodě

krteček vypouštění kaprů

Státní veterinární správa ČR i portál Naše voda před zahájením prodejů vánočních kaprů připomínají: Kapr koupený a určený k štědrovečerní večeři byl koupen proto, aby byl sněden, ne vypuštěn do přírody.

„Pokud kapra pod tlakem dojemných příběhů (jako například mediálně slavného krtečka) pustíme na svobodu do řeky nebo rybníka, provedeme na něm vraždu a to obzvláště trýznivým způsobem,“ píše se například na facebookové verzi portálu Naše voda.

Během sádkování kapr ztrácí potřebné živiny. Je totiž vyloven v říjnu nebo listopadu v době, kdy se připravuje k zimnímu spánku. Normálně by ležel u dna bez zbytečných pohybů. Najednou je přeloven do sádek plných ryb kvůli zbavení bahnité chuti. Je bez potravy, klidu, často mívá na sobě i poranění při manipulaci. Během sádkování pak ztrácí nejen zásobní látky, ale i energii, kterou potřebuje na přezimování.

Pokud si kapra zakoupíme živého a vhodíme do vany naplněné vodou, je to pro kapra teplotní šok. I když mu napustíme „studenou“ vodu z kohoutku, není nikdy tak studená jako v rybníce nebo v sádkách. Další teplotní šok zažije, když kapra vypustíme do rybníka nebo řeky, kde je voda zase oproti studené vodě ve vaně opravdu ledová. Od řeky odcházíme rozněžněni vlastní velkodušností, ale o hrůzách pomalého kapřího umírání nic nevíme.

Tímto způsobem „zachráněný“ kapr strádá a s největší pravděpodobností zahyne.

Zdroj a foto: Facebook Naše voda

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Rybářství a rybníkářství