Italové mají novou zbraň proti pančování potravin

18. prosince 2017 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

mořská ryba - IMG_3049

Italská laboratoř vyvinula přístroj, který s pomocí laseru rozezná složení potravin. Informovala o tom zpravodajská televize ČT 24 s tím, že výzkumníci již pracují i na kufříkové verzi, která by pomohla kontrolovat zboží přímo v obchodech.

Přístroj zjišťuje například přimíchávání olejů nízké kvality do extra panenského olivového oleje, přítomnost metanolu v alkoholických nápojích, cukru a sladidel v ovocných džusech, nebo histaminu v rybích produktech. Prototyp laserového analyzátoru zobrazí výsledky a složení vzorků prakticky okamžitě. Přístroj vyvinul tým v laboratořích ENEA nedaleko Říma a v současné době pracuje na zmenšení celého přístroje tak, aby ho kontroloři mohli využívat přímo v terénu. U některých potravin totiž může nezodpovědnost zpracovatelů a prodejců přímo ohrožovat zdraví zákazníků. Vývoj miniaturizované verze potrvá přibližně 3 roky. Už teď očekávají zájem nejen ze strany úřadů, ale i potravinářských firem a sítí rychlého občerstvení, které by mohly kontrolovat kvalitu kupovaných produktů.

Zdroj: ČT 24, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová (mořská ryba)

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství