Chov lososů uprostřed Brna? Je to možné

5. března 2015 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Co bychom měli vědět o vodě

potěr pstruh - pstruhařství

Tomáš Zezula začal jako první na světě 1 500 kilometrů od Atlantiku chovat mořské ryby. Informovala o tom brněnská mutace serveru idnes  s tím, že lososy z bývalé brněnské čističky odebírá třeba nejlepší česká rybí restaurace Koishi, ale chodí pro ně i maminky.

Majiteli aukční síně Tomáši Zezulovi dlouho plavaly ryby jen v akváriích a technologie nadšenec zkoumal v bublajících bazénech na zahradě. Na konci loňského roku ale do mořské vody skočil po hlavě. V někdejší pisárecké úpravně vody začal chovat lososy. Je tak první na světě, kdo se hluboko ve vnitrozemí do podobného počinu pustil. „I experti mě označovali za magora. Ale losos jako druh je na vymření. Mohl jsem sedět a rozčilovat se. Nebo vzít své peníze a zkusit postavit něco, co nám umožní dále jíst lososa a přitom v evropských řekách ještě nějaké vídat,“ vykládá Zezula, který do svého nápadu investoval už několik milionů korun.

Podle něj je i teoreticky možné, že se naše země stane velmocí v chovu mořských ryb. „Nechci to zlehčit. Představa, že na každém dvorku běhají slepice a za každým domkem je bazének, ve kterém plavou ryby, je blbost. Není ale důvod, aby se produkce ryb pro přímou spotřebu nechovala přímo u nás. Stovky let české země bývaly rybářskou supervelmocí. Naše rybářství žije dodnes z toho, že naši předci postavili za neuvěřitelné peníze rybníky, na kterých jsme dodnes nemuseli nic změnit. Svět se ale posouvá jinam. Ryby v mořské vodě rostou podstatně rychleji než ve sladké. Je rozdíl, jestli rybu chováte a krmíte dva, nebo tři roky. Největší rozvoj recirkulací je v Číně a v Africe, kde to může být do budoucna velká naděje. Je zbytečné nechat si ujet vlak. Kde jinde bychom se o něco takového měli s takovou historií pokoušet než v Česku,“ říká v rozhoru pro idnes.

Celý obsáhlý rozhovor si můžete přečíst na:

http://brno.idnes.cz/more-v-brne-cw8-/brno-zpravy.aspx?c=A150228_2143531_brno-zpravy_lva

Zdroj: www.idnes.cz., ilustrační foto (plůdek pstruha) Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka