Českou biopotravinou roku 2017 jsou sterilizované patizony

1. září 2017 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

Biopotraviny roku 2017 soubor

Sterilované patizony z Turnovska získaly titul Česká biopotravina 2017. Informovala o tom dnes Sylva Horáková z PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců s tím, že výrobek získal od odborné poroty nejvyšší počet bodů z 80 vzorků, které byly do 16. ročníku soutěže přihlášeny.

Nejlepší biopotravinou živočišného původu je Sýr Sv. Barbory  – přírodní zrající sýr od  Bio Vavřinec a Kosař, s.r.o. V kategorii Biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní získal ocenění  bylinný čaj v nálevových sáčcích „Tady roste radost“ od společnosti Sonnentor s.r.o., nejlepším biovínem je Ryzlink rýnský, slámové víno 2015 od společnosti Víno Marcinčák.

„Přihlášené bioprodukty do letošního ročníku soutěže překvapily nejen svou kvalitou, ale pro mě osobně především úrovní obalů. Oceňujeme, že také bioproducenti pochopili, že prezentace je součást výrobku a často díky obalu si zákazník výrobku na pultě prodejen všimne,“ říká Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, který soutěž organizuje.

Soutěž Česká biopotravina každoročně organizuje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců a hodnocení potravin probíhá v prostorách Státní zemědělské a potravinářské inspekce, jejíž zástupci jsou členy hodnotící komise. Záštitu nad soutěží drží ministr zemědělství Marián Jurečka a ředitel SZPI Martin Klanica.

Slavnostní předání ocenění vítězům se uskuteční 9. 9. 2016 na Dožínkách na Letné.

Naše voda, ilustrační foto PRO-BIO, Svaz ekologických zemědělců

 

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Statistiky a kauzy