31.12.2013 13.36, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách
Znáte rostlinnou ústřici?
Klasická ústřice má svou rostlinnou alternativu, která nachází své uplatnění zejména ve francouzské gastronomii. Informovala o tom agentura AFP s tím, že jde o rostlinu vyskytující se na břehu moře s chutí ústřice s českým názvem Plícněnka přímořská.
Rostlinná ústřice, čili plícněnka přímořská (Mertensia maritima) je rostlina lehce křupavá a plná jódu. Její kořeny tkví v písku, listy vyrážející vzhůru mají nádech stříbřité šedi a na vrcholku smáčeném sprškami mořské vody se objevují malé slézově modré květy (na ilustračním snímku).
Pod tímto prostým vzhledem se však skrývá složitá rostlina, kterou lze prý jen velmi obtížně pěstovat. Zvláště vzklíčení rostliny je velmi pomalé a plné rozmarů. Na rozdíl například od semene petržele, která vzejde po třech dnech namáčení, může plícněnka přeplout Atlantik a nic to s ní neudělá. Jakmile však jednou zdomácní, odolává extrémním teplotám, a tak ji lze nalézt na Sibiři, na Aljašce či na Islandu. Mertensia maritima je sezónní rostlina, která je nejlepší od jara do léta. V Nizozemsku ji pěstují ve sklenících, aby uspokojovali poptávku restaurací v zimě.
Plícněnka se pojídá syrová, vaření nesnese.
Mimochodem, klasické ústřice představují podle nutričních odborníků prevenci proti nachlazení…..
Zdroj: AFP, Agris, ilustrační foto Olga Suldovská
31.12.2013 13.36, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách
Aktuality
Vodohospodáři staví v Bílovci nový vodojem, přestěhovali tři mraveniště
Akt. 18.4.2024 14.17Rubrika: Vodovody a kanalizace
Na jaře v Praze vysadí přes 89 tisíc stromků, často na nové plochy
Akt. 18.4.2024 13.32Rubrika: Prevence povodní, voda v krajině