27.3.2013 12.02, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách
Známé i neznámé pivo Vendelín
Historie našeho zřejmě nejmenšího minipivovaru v liberecké městské části Harcov není dlouhá, je ovšem o to zajímavější. Informuje o tom facebooková verze portálu Naše voda.
Vše začalo uzavřením pivovaru ve Vratislavicích nad Nisou, kde pan Vendelín Krkoška pracoval. Ze dne na den přišel o zaměstnání. Jelikož nemohl dlouho sehnat práci, napadlo ho, že si pivo bude vařit sám a postaví si vlastní pivovar. Vyjednávání s úřady, příprava projektu a rozbor vody sice spolykalo trochu času, ale přesto pan Krkoška v roce 1999 pivovar slavnostně otevřel. Nejdříve stáčel každý den 100 litrů kvasnicového piva a jím zásoboval zvědavé hospodské v okolí a své přátele. Ti se také nakonec podíleli na názvu piva, když doporučili majiteli využít své vlastní jméno – „Vendelín“.
Pivovar pana Krkošky není větší než panelákový byt a vznikl ze staré kůlny. Sklípek určený ke zrání piva je umístěn hned vedle, pivo v něm měsíc leží. Zařízení na výrobu piva si vyrobil sám. Sám zastává veškerá řemesla je nejen vařič, ale i sládek, štokař, spilečný, sklepák i tankomyč.
V současné době se u Vendelína vaří nefiltrovaná světlá nebo polotmavá dvanáctka a příležitostně i vícestupňový speciál. Restauraci s pivem Vendelín můžeme najít přímo v Liberci nebo Jablonci nad Nisou.
Kvalitu zdejšího piva potvrzuje i ocenění Sdružení přátel piva – Minipivovar roku 2001.
Zdroj: Facebook Naše voda
27.3.2013 12.02, Rubrika: Nápoje a voda v potravináchAktuality

Také letos poplavou ve Vltavě „osvícení otužilci“
Akt. 29.9.2023 8.27Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě

MŽP navrhlo zásady regulace pro vodní mor i raka pruhovaného
Akt. 29.9.2023 7.44Rubrika: Rybářství a rybníkářství, Podnikání s vodou a zákony