28. 3. 2024

Zázračný kapr proti infarktu

Od letoška se můžeme díky kapřímu masu i léčit. Připomínají to Lidové noviny s odkazem na výsledky projektu, v němž se českým vědcům podařilo vykrmit „superkapra“, jehož maso například snižuje riziko infarktu.

O tom, že rybí maso prospívá našemu tělu, není pochyb. Nejlepším důkazem jsou Eskymáci. Díky jídelníčku s převahou mořských ryb netrpí prakticky vůbec ischemickou chorobou srdeční. Ta vzniká poté, co se ve stěnách tepen, které zásobují srdce krví, usazuje tuk a vytvářejí se takzvané aterosklerotické pláty, které tepnu postupně ucpávají. Když srdeční sval nedostává dostatek živin slábne natolik, až špatně zásobovaná část odumře úplně a nastává infarkt. Stejně to funguje při mozkové mrtvici, kdy odumírají buňky bez přísunu krve přinášející kyslík.

Tajemství zdravých Eskymáků odhalil výzkum v sedmdesátých letech minulého století. Maso mořských ryb je bohaté na omega 3 mastné kyseliny a právě ty zabraňují usazování tuku ve stěnách tepen. Nejvíce omega 3 mastných kyselin obsahuje maso tuňáka, poté makrely a sledě. V mnohem menší koncentraci jsou v mase sladkovodních ryb. Nejlépe si vede úhoř, poté sumec, na třetím místě pomyslného žebříčku je pstruh. Čtvrtý je kapr, ale ten už má zmíněných kyselin o polovinu méně než pstruh.

Malá oblíbenost rybích jídel a nízký obsah omega 3 mastných kyselin v mase sladkovodních ryb je možná jednou z příčin, proč v Česku nejčastěji umírají lidé právě na nemoci srdce a poruchy krevního oběhu. „Chtěli jsme tento stav změnit, a proto jsme hledali možnost, jak zvýšit zdravotní účinky kapřího masa,“ říká docent Pavel Kozák z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity. Po třech letech výzkumů vyvinul jeho tým krmivo pro kapry, které obsahuje látky vylisované z řepky olejky a ze lnu.

Kapři dostávali speciální krmivo pět až sedm měsíců před výlovem. Další potravu, přibližně polovinu krmné dávky, si pak museli najít přímo v rybníku. Přibývali na váze stejně rychle jako ostatní kapři s běžným jídelníčkem. „Krmivo z řepky a lnu určitě nezhoršuje chuťové vlastnosti masa. Chuť je téměř identická jako u běžného kapra,“ ujišťuje docent Kozák.

Ve výzkumném projektu, financovaném grantem ministerstva zemědělství, působili rovněž odborníci z Pracoviště preventivní kardiologie Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze. „Nechali jsme maso speciálně přikrmovaných kaprů analyzovat ve Švédsku na univerzitě v Uppsale, kde mají s testováním rybích výrobků největší zkušenosti,“ říká docentka Věra Adámková, přednostka uvedeného pracoviště v IKEM. Podle zahraničních testů obsahuje maso přibližně třikrát více omega 3 mastných kyselin než u„šupináčů“, kteří se přikrmují pouze obilím.

Odborníky samozřejmě zajímalo, do jaké míry ovlivní vyšší obsah zmíněných kyselin zdravotní stav pacientů. Vybrali proto 180 dobrovolníků, kteří v IKEM absolvovali operaci tepen zásobujících srdce a po zákroku se rehabilitovali v lázních Poděbrady. Sestry specializované na výživu sestavily recepty a podle jejich pokynů se maso z kaprů dusilo, vařilo, peklo v troubě nebo opékalo na pánvi. Jídla se připravovala maximálně při teplotě 150 stupňů Celsia a nepoužívaly se tuky s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin. V žádném případě se maso neobalovalo, jak je zvykem pro štědrovečerní večeři. „Při zachování těchto doporučení nedojde k devastaci omega 3 mastných kyselin a ke ztrátě kvality kapřího masa,“ říká docent Pavel Kozák.

Vědci rozdělili dobrovolníky na dvě skupiny. První dostávala dvakrát týdně 200gramové porce z vylepšeného kapra, druhá jedla lázeňskou stravu včetně běžných ryb. Všechna jídla měla stejnou energetickou hodnotu. Po čtyřech týdnech, kdy pobyt pacientů skončil, odborníci hodnotili a žasli.

Podle závěrů klinické studie měli dobrovolníci, kteří jedli kapra, o 28 procent lepší laboratorní výsledky než pacienti na klasické dietě. „Upravily se hodnoty tukového spektra v krvi, které ovlivňují vznik aterosklerotických plátů, a zvýšila se ochrana tepen. Stoupla hladina „hodného“cholesterolu a klesl celkový cholesterol,“ zdůrazňuje docentka Adámková.

Ryby na jídelníčku vyvolaly i zcela nečekaný efekt. Pacientům se lépe hojily rány a záněty v těle. U lidí, kteří jedli klasickou lázeňskou stravu, se díky zásadám správné výživy zlepšily hodnoty tukového spektra o tři procenta. „Prokazatelně se tak ukázalo, že konzumace omega 3 kapra představuje významnou prevenci nemocí srdce a cév,“ říká docentka Adámková. Podle odbornice je rovněž důležité, že 75 procent pacientů si zvyklo na ryby a dopřávalo si je i po skončení klinické studie. Jak ukázala kontrola těchto dobrovolníků měsíc po odjezdu z lázní, měli stále ještě dobré parametry tukového spektra v krvi.

Vylepšený kapr není jedinou potravinou vhodnou pro prevenci. Nedávno začali v Británii prodávat brokolici s účinnou látkou proti počátečnímu stadiu rakoviny a cukrovky. Zelenina vyšlechtěná z divoké formy brokolice zabraňuje nekontrolovanému množení buněk, likviduje mikroby a podporuje léčbu diabetu.

Zdroj: Lidové noviny

21.12.2011 10.47, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Statistiky a kauzy

Aktuality

Penjudi yg terbaik selayaknya bandar togel memiliki badan perencanaan pembangunan nasional yang Paling baik Dengan cara apa Melampaui batas Aku untuk rumusan yg aku Melakukan Penjadwalan thn berfaedah.

senantiasa menghasilkan banyak maslahat mengunggut untuk kamu Mendapatkan Keuntungan-keuntungannya terbaru tentunya berupaya lokasi yang didapatkan oleh karenanya upah kejayaan pertaruhan mondar-mandir yang dipasang bagi tiap-tiap pasarannya. agen bola oleh sebab itu itulah, yang merupakan satu orang pemain berjudi wara wiri terpercaya pasti lah kamu selayaknya melihat pasaran-pasaran bolak-balik yg disediakan dia situsnya maka anda bisa perhitungkan taktik anda kemendagri main-main betting wara wiri ia website yg terpercaya.

VRACÍME VODU LESU

Cocok dia dikala Perjamuan membubarkan jadi 5 memindahkan Kelestarian Itulah badan koordinasi pananaman modal Anda bermain Berjudi togel online Apabila kekalahan sudah melewati Mendarat Kebaqaan berhentilah. Penjudi yg terbaik dapat mengontrol Ia thn penambahan saatnya pergi.

Fotoblog

více >

Světový den vody v ČHMÚ Praha KomořanySvětový den vody v ČHMÚ Praha Komořany
Autor: Nina Havlová

Videoreportáž

více >

Kalendář Akcí

Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5