30.6.2025 13.00, Rubrika: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách
Výstava v NZM Valtice představí způsoby zpracování ovoce a zeleniny
V Národním zemědělském muzeu ve Valticích (NZM) se od 1. července představí nová výstava, která připomene tradiční i méně známé způsoby zpracování ovoce a zeleniny. K výstavě vychází katalog Předměty ke zpracování ovoce a zeleniny ve sbírce Národního zemědělského muzea.
Vaření marmelády, lisování ovocných šťáv, zavařování kompotů, nakládání a kvašení zeleniny, sušení ovoce nebo pálení alkoholu, to jsou jedny z mnoha způsobů zpracování ovoce a zeleniny, které si asi vyzkoušel každý, kdo má zahrádku nebo v dětství trávil prázdniny na venkově. Jaké metody a předměty ke zpracování ovoce a zeleniny ale používali naši předkové?
Vůbec nejstarší doklady o zpracování ovoce a zeleniny pocházejí ze starověku, ovoce se sušilo již ve starém Egyptě nebo Mezopotámii, techniku znali v dnešním Turecku, Arménii nebo na Kavkaze. Nejstarší informace o výrobě marmelády máme ze starověkého Řecka a Říma. Římané také znali konzervaci zelí mléčným kvašením. Znalost kysání zelí přinesli do střední Evropy staří Slované, kysané zelí bylo a dosud je oblíbené na území dnešního Slovenska, Polska, Německa i Rakouska.
„Na výstavě se návštěvníci například dozvědí, že ovoce se před lisováním nejprve drtilo, seznámí se s postupem při pálení slivovice a vyzkouší si, jak se skládají okurky do zavařovací sklenice, tak, aby v ní zůstalo co nejméně volného místa,“ zve na letní výstavu Vilém Křeček, ředitel pobočky Národního zemědělského muzea ve Valticích.
Vystaveny budou historické předměty a pomůcky ke zpracování ovoce a zeleniny, některé k vidění úplně poprvé. Například tradiční „pálenice“, tedy destilační aparát na pálenku, který pochází z Beskyd nebo dřevěný lis na ovoce, který vypadá jako maketa vřetenového lisu na hrozny, ale slouží k lisování jablek. Pochází z obce Dlouhomilov a je datován do roku 1860.
Termín konání výstavy: od 1. července do 12. října 2025.
Vstupné: základní vstupné dospělé 150 korun, snížené (studenti, senioři) 80 korun, děti od 3 do 18 let mají vstup zdarma. Vstup pro děti a mládež do 18 let zdarma platí do všech expozic a výstav muzea. Poslední prohlídka vždy 30 minut před zavřením muzea.
Vstupenka do zámku Valtice (na prohlídky: Hlavní reprezentační okruh, Knížecí byt) platí i pro vstup do muzea.
Zdroj a foto: NZM
30.6.2025 13.00, Rubrika: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách
Aktuality

Staré znečištění připravilo část obyvatel Jesenného o pitnou vodu
Akt. 18.7.2025 14.10Rubrika: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách, Statistiky a kauzy, Vodovody a kanalizace

Protipovodňová opatření v Brně na Poříčí jsou hotová
Akt. 18.7.2025 12.33Rubrika: Prevence povodní, voda v krajině