12.7.2012 13.34, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace
U vody bychom neměli konzumovat smažená jídla a alkohol
Konzumace smažených tučných jídel a alkoholu na koupalištích působí podle lékařky a rádkyně v oblasti zdravého životního stylu Kateřiny Cajthamlové obdobně, jako kdyby si lidé na koupališti oblékli kožich. Říká to v rozhovoru pro Lidové noviny.
Smažená jídla a uzeniny je podle Cajthamlové strava tučná, bílkovinově a sacharidově nedostatečná a v praxi strava zimní. Nadměrná konzumace tuku zvyšuje obecně vznik nádorových onemocnění. Pokud jsou tuky ještě navíc přepálené, čili je tam spousta transmastných kyselin, tak rakovina hrozí ještě o to více. Nezdravé jídlo na koupalištích je podle lékařky způsob, „jak se na dovolené přiblížit rakvi“.
Lidé by měli na koupaliště přicházet najedení, s sebou si mají brát zejména ovoce a termosku s chlazenými nápoji. Vhodné jsou i salinické minerálky, protože lidé se potí a měli by doplňovat ionty. Stánkaři na koupalištích by pak měli podle Cajthamlové nabízet ovoce, zeleninu nebo celozrnné sušenky, případně pizzu z kvalitních surovin. Vhodné jsou podle ní i ovocné zmrzliny.
Největší riziko podle lékařky představuje konzumace kuřat, v jejich masu se mohou vyskytovat kampylobakterie způsobující průjmová onemocnění. Z piv by mělo být k dispozici zejména pivo nealkoholické, neboť pobyt na sluníčku s alkoholem v krvi je podle lékařky nebezpečný.
Zdroj: lidovky.cz
12.7.2012 13.34, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreaceAktuality
Závlahy jsou v ČR jen na 4 % zemědělské půdy, postupně přibývají nové
Akt. 17.4.2024 14.06Rubrika: Nápoje a voda v potravinách
Povodí Moravy připravuje Baťův kanál na hlavní plavební sezónu
Akt. 17.4.2024 13.03Rubrika: Lodní doprava