6. 4. 2020

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně objevili nový způsob konzervace vína

Nový postup při konzervaci vína objevili vědci z Mendelovy univerzity v Brně. Informoval o tom Český rozhlas – Brno s tím, že v současnosti se k tomu běžně používá oxid siřičitý, který ale ve větším množství u některých lidí způsobuje alergické reakce.

Vědci jej proto nahradili nasycenými mastnými kyselinami, které jsou pro lidi neškodné, zato mikroorganismy spolehlivě zabíjí. Na chuť nápoje přitom nemají vliv a jejich použití v praxi je dokonce jednodušší než u síry. Nová technologie zatím nepatří mezi povolené výrobní postupy, to se ale může brzy změnit. Rozšíření nové metody do praxe zatím brání to, že není zařazená mezi povolené enologické postupy. K tomu je potřeba, aby ji schválila Mezinárodní organizace pro víno a vinohradnictví, proto se teď novinka testuje pod dohledem Státní zemědělské a potravinářské inspekce, říká jeden z jejích autorů Mojmír Baroň z Ústavu vinařství a vinohradnictví. Nová metoda je už teď v České republice patentově chráněná, podotýká ředitel Centra transferu technologií Mendelovy univerzity Robert Plaga.

Zdroj: Český rozhlas Brno – Radionoviny, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

16.10.2013 12.36, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, Voda a naše peněženka

Aktuality

Lesní video

více >

Fotoblog

více >

JINOŠOVSKÉ ÚDOLÍJINOŠOVSKÉ ÚDOLÍ
Autor: Nina Havlová

Videoblog

více >

Kalendář Akcí

<< Duben 2020 >>
PÚSČPSN
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3