29. 3. 2024

Umíte si připravit jesetera?

Český národ konzumentů kaprů, případně pstruhů, se většinou nedostane k možnosti připravit si pokrm z jiných sladkovodních ryb. Jako například z jesetera. Redakce portálu Naše voda si ale konzumaci vyzkoušela – a dlužno říci, že ryba je to velice chutná.

Zejména proto, že patří spíše k tučnějším rybám, a tuk je, jak známo, nositelem chuti. Některá úskalí však příprava jesetera přináší – především dilema, zdali jej stahovat z poměrně tlusté kůže, nebo zdali jej spolu s kůží konzumovat. Ideálním řešením se nicméně ukazuje, jesetera tepelně opracovat (upéct) i s kůží, aby chuťové látky v ní obsažené pronikly do masa. Následně ale kůži před konzumací stáhnout, neboť ta je prorostlá základy šupin, které nejdou oškrábat. V případě větších kusů je ale třeba stáhnout kůži ještě před pečením, poměrně velké množství podkožního tuku může totiž při intenzivnějším tepelném opracování vykonat spíše medvědí službu – při přepálení nevydává zrovna libou vůni, a navíc může přepálený tuk při průniku do masa ovlivnit nežádoucím způsobem jeho konečnou chuť.

Přestože rybí recepty jsou doménou spíše facebookové verze portálu Naše voda, vzhledem k exotičnosti konzumaci jesetera dáváme vyzkoušený recept k dispozici i čtenářům této webové stránky tak, jak je popsán na naší facebookové stránce.

Jeseter pečený na másle

Jesetera vykucháme, odřízneme hlavu a ocas, nestahujeme. Pokud je dlouhý, přeřízneme ho na polovinu. V pekáčku ho osolíme, posypeme mletým kmínem, v másle rozpustíme trochu grilovacího koření a tím rybu polejeme. Troubu předehřejeme, v pekáči jesetera mírně podlijeme vodou a pečeme asi 20 minut. Hřbetní ploutev se vypeče do křupava, je to pochoutka. Rybu občas přelijeme vypečenou šťávou.

Je zajímavé, že jeseter nemá téměř kosti, v zadní polovině těla vůbec. Kůži nejíme, je řídce prorostlá šupinami, které nelze seškrábat a nejdou jíst. Kůži lze ale bez problémů po upečení sloupnout anebo vyjíst maso až ke kůži. Je vhodnější kůži ponechat, dodá masu chuť, šťavnatost a ryba se nerozpadá. To však platí, jak již bylo řečeno, jen v případě menších kusů, do jednoho metru.

Z jesetera nám zbude páteř, v přední části je pár kostiček, zadní část má místo páteře jen měkkou chrupavku (je jak guma) a je zcela bez kostí. Maso jesetera je bílé, tučné a patří mezi nejlepší rybí maso vůbec.

Z jeseteří hlavy, ocasu a vnitřností můžeme uvařit výbornou rybí polévku.

Naše voda, facebook Naše voda

 

7.5.2013 9.26, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka

Aktuality

Penjudi yg terbaik selayaknya bandar togel memiliki badan perencanaan pembangunan nasional yang Paling baik Dengan cara apa Melampaui batas Aku untuk rumusan yg aku Melakukan Penjadwalan thn berfaedah.

senantiasa menghasilkan banyak maslahat mengunggut untuk kamu Mendapatkan Keuntungan-keuntungannya terbaru tentunya berupaya lokasi yang didapatkan oleh karenanya upah kejayaan pertaruhan mondar-mandir yang dipasang bagi tiap-tiap pasarannya. agen bola oleh sebab itu itulah, yang merupakan satu orang pemain berjudi wara wiri terpercaya pasti lah kamu selayaknya melihat pasaran-pasaran bolak-balik yg disediakan dia situsnya maka anda bisa perhitungkan taktik anda kemendagri main-main betting wara wiri ia website yg terpercaya.

VRACÍME VODU LESU

Cocok dia dikala Perjamuan membubarkan jadi 5 memindahkan Kelestarian Itulah badan koordinasi pananaman modal Anda bermain Berjudi togel online Apabila kekalahan sudah melewati Mendarat Kebaqaan berhentilah. Penjudi yg terbaik dapat mengontrol Ia thn penambahan saatnya pergi.

Fotoblog

více >

Světový den vody v ČHMÚ Praha KomořanySvětový den vody v ČHMÚ Praha Komořany
Autor: Nina Havlová

Videoreportáž

více >

Kalendář Akcí

Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31