3. 6. 2020

Teplota varu nemusí být vždy 100°C

Na horách, kde je nižší tlak než ten běžný atmosférický (100 kPa), dochází k varu vody při nižší teplotě než 100 °C. Připomíná to facebooková verze portálu Naše voda.

Ve velkých výškách proto například nemůžeme uvařit chutný čaj, který je potřeba louhovat právě při teplotě 100 °C. Var je zvláštní případ vypařování, při kterém se kapalina vypařuje nejen z volného povrchu, ale i uvnitř. Při určité teplotě se uvnitř kapaliny začnou vytvářet bubliny páry, které postupně zvětšují svůj objem a vystupují k povrchu kapaliny. Teplota varu je přitom závislá na vnějším tlaku, s rostoucím tlakem se zvětšuje. Var nastává, když je tlak syté páry uvnitř bublin přibližně roven vnějšímu tlaku.

Facebook Naše voda

2.11.2012 10.03, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách

Aktuality

Lesní video

více >

Fotoblog

více >

VN JEŽKOVECVN JEŽKOVEC
Autor: Nina Havlová

Videoblog

více >

Kalendář Akcí

<<Červen 2020>>
PÚSČPSN
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5