19. 8. 2018

Teplota varu nemusí být vždy 100°C

Na horách, kde je nižší tlak než ten běžný atmosférický (100 kPa), dochází k varu vody při nižší teplotě než 100 °C. Připomíná to facebooková verze portálu Naše voda.

Ve velkých výškách proto například nemůžeme uvařit chutný čaj, který je potřeba louhovat právě při teplotě 100 °C. Var je zvláštní případ vypařování, při kterém se kapalina vypařuje nejen z volného povrchu, ale i uvnitř. Při určité teplotě se uvnitř kapaliny začnou vytvářet bubliny páry, které postupně zvětšují svůj objem a vystupují k povrchu kapaliny. Teplota varu je přitom závislá na vnějším tlaku, s rostoucím tlakem se zvětšuje. Var nastává, když je tlak syté páry uvnitř bublin přibližně roven vnějšímu tlaku.

Facebook Naše voda

2.11.2012 10.03, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách

Aktuality

Kalendář

<< Srpen 2018 >>
PÚSČPSN
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Fotoblog

více >

Přírodní rameno Dyje v lednickém areáluPřírodní rameno Dyje v lednickém areálu
Autor: Nina Havlová

Video dne

více >