12. 11. 2019

Teplota varu nemusí být vždy 100°C

Na horách, kde je nižší tlak než ten běžný atmosférický (100 kPa), dochází k varu vody při nižší teplotě než 100 °C. Připomíná to facebooková verze portálu Naše voda.

Ve velkých výškách proto například nemůžeme uvařit chutný čaj, který je potřeba louhovat právě při teplotě 100 °C. Var je zvláštní případ vypařování, při kterém se kapalina vypařuje nejen z volného povrchu, ale i uvnitř. Při určité teplotě se uvnitř kapaliny začnou vytvářet bubliny páry, které postupně zvětšují svůj objem a vystupují k povrchu kapaliny. Teplota varu je přitom závislá na vnějším tlaku, s rostoucím tlakem se zvětšuje. Var nastává, když je tlak syté páry uvnitř bublin přibližně roven vnějšímu tlaku.

Facebook Naše voda

2.11.2012 10.03, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách

Aktuality

Lesní video

více >

Fotoblog

více >

KONFERENCE - 30 LET EXISTENCE SOVAKKONFERENCE - 30 LET EXISTENCE SOVAK
Autor: Nina Havlová

Videoblog

více >

Kalendář Akcí

<< Listopad 2019 >>
PÚSČPSN
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1