22. 9. 2020

Také letos je na trhu kapr s vyšším obsahem pro tělo pozitivních látek

Již třetím rokem si zájemci mohou zakoupit kapra se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin, které působí pozitivně především na lidské srdce. Informovuje o tom Českobudějovický deník.

Takzvaný omega 3 kapr je unikátním produktem. Technologii na chov této ryby vyvinuli vědci z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity a nechali si ji patentovat. Omega 3 kapr má i svoji speciální ochrannou známku. Ryby mají kvalitnější maso díky zvláštnímu krmivu. „Chováme je v rybnících s velkým podílem přirozené potravy a přikrmujeme speciální směsí. Ta obsahuje řepkové výlisky a lněné semínko,“ popsal Jan Mráz z Ústavu akvakultury. Kapří maso má pak vyvážené složení tuků s vysokým podílem omega 3 mastných kyselin.

Díky tomu pozitivně působí na lidské zdraví. Ovlivňuje především rozvoj centrální nervové soustavy u dětí, pomáhá v prevenci obezity a při léčbě kardiovaskulárních onemocnění. Vědci z Jihočeské univerzity to společně s Institutem klinické a experimentální medicíny ověřili na dobrovolnících, kteří se zotavovali po operaci srdce v Lázních Poděbrady. „Jedna skupina dostávala standardní dietu pro pacienty, druhá stravu obohacenou o dvě porce omega­3 kapra týdně. Ti, kteří konzumovali rybu, měli již po čtyřech týdnech výrazně lepší hodnoty tuků a cholesterolu v krvi,“ zdůraznil Jan Mráz.

Choroby srdce a cév patří v České republice, i přes velké pokroky medicíny, stále k nejčastějším příčinám úmrtí. Odborníci se proto shodují, že jako prevenci je potřeba zařadit ryby do jídelníčku minimálně dvakrát týdně. Omega 3 kapr lidem zaručuje vysokou a přísně kontrolovanou kvalitu s prokázanými pozitivními účinky na srdce.

Aby si rybí maso zachovalo všechny zdraví prospěšné látky, vědci z Jihočeské univerzity doporučují používat šetrné kulinářské úpravy. V troubě by se kapr měl péct při teplotě do 150 stupňů. Na smažení je nejvhodnější nepřepálený řepkový olej.

Zákazníci v obchodech omega 3 kapra poznají podle ochranné známky na obalu. Prodává se například v rybí líhni ve Vodňanech a ve fakultní prodejně na Husově třídě v Českých Budějovicích. Jeho cena se pohybuje kolem 85 korun za kilogram. Je to zhruba o 15 procent více než u běžného kapra kvůli nákladům na krmivo a laboratorní kontroly.

Zdroj: Českobudějovický deník, foto Naše voda

17.12.2013 10.25, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka, Podnikání s vodou a zákony

Aktuality

Ze světa

VIDEOROZHOVOR

více >

Fotoblog

více >

PLUŽINY - šetrné zemědělství v PrazePLUŽINY - šetrné zemědělství v Praze
Foto: Vojta Herout

Videoreportáž

více >

Kalendář Akcí

<<Září 2020>>
PÚSČPSN
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4