12.12.2016 15.34, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Statistiky a kauzy
SZPI: Většina kontrolovaných vzorků burčáku vyhovuje předpisům
V letošní sezóně inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) prověřili celkem 498 prodejních míst burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu ČZHM). Informoval o tom mluvčí SZPI Pavel Kopřiva s tím, že letošní sezónu lze charakterizovat jako dobrou.
Z uvedených prodejních míst přitom odebrali podle mluvčího inspektoři SZPI, i na základě podnětů spotřebitelů, celkem 69 vzorků pro analýzy v laboratoři. Laboratorní rozbor prokázal pochybení u čtyř vzorků. Klamavé použití názvu „burčák“ inspektoři zjistili v jičínské provozovně Brumovín CZ, kde prodejce nabízel pod názvem burčák kvašený nápoj z hroznů nepocházejících z ČR, což SZPI prokázala izotopovou analýzou. U vzorku z prodejního stánku Petra Blažeje ve Světlé nad Sázavou rozbor identifikoval nepovolený přídavek vody 17 %, v provozovně Velbur s.r.o. v Rokycanech analýza u vzorku naměřila nízký obsah skutečného alkoholu, a v případě vzorku odebraného na stánku pana Ondráčka z Ostravy, byl naměřen nižší než deklarovaný objem nápoje (uvedeno: 1 500 ml, naměřeno 1440 ml). V loňském roce 2015 inspektoři odebrali k laboratornímu rozboru 79 vzorků a požadavkům právních předpisů nevyhověly 2 z nich.
Burčák je národní legislativou chráněný název, jehož použití je vyhrazeno pro částečně zkvašený hroznový mošt vyrobený z hroznů révy vinné sklizených a zpracovaných v České republice v daném roce a prodejní sezóna je ohraničena obdobím od 1. 8. do 30. 11. Výrobek totožných parametrů, ovšem vyrobený z hroznů sklizených mimo ČR, je možné prodávat pod názvem „částečně zkvašený hroznový mošt“, nikoliv „burčák“. Případné zneužití názvu burčák je považováno za klamání spotřebitele a SZPI v takových případech přistupuje k zahájení správního řízení o uložení pokuty.
SZPI, ilustrační foto archiv Naše voda
12.12.2016 15.34, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Statistiky a kauzy