16. 2. 2019

Saláty vypěstované jen v roztoku už brzy zamíří z Břeclavi do obchodů

Zelenina pěstovaná na vertikální farmě v břeclavské Fosfě se má již brzy dostat do komerčního prodeje. Informuje o tom na základě zprávy ČTK ekonomická část portálu idnes.cz.

Před třemi lety počatý experiment spočívá v tom, že se listová zelenina pěstuje v roztoku v pěti patrech nad sebou. K přírodě je tento novodobý způsob pěstování zeleniny výrazně šetrnější a zelenina je chutná a kvalitní, tvrdí lidé, kteří za projektem stojí. Výhod proti klasickému pěstování je podle nich několik. Zaprvé je to až devadesátiprocentní úspora vody. Nepoužívají se také žádné pesticidy. Pěstování je šetrnější k přírodě proti konvenční produkci, při které se hnojiva a pesticidy z polí při deštích splachují do vodních toků a mohou pronikat i do spodních vod. Zelenina dobře chutná a má všechny vlastnosti, které od ní konzument očekává.

„Není potřeba pěstovat speciálně vyšlechtěné rostliny. Doporučujeme však zaměřit se na takové, u nichž bude dosaženo co největšího objemu biomasy určené ke spotřebě,“ uvedl Dalibor Kuchař. Proto zatím v Břeclavi pěstují listovou zeleninu a chtěli by se pustit i do bylinek a microgreens, což je označení pro různé druhy zeleniny sklízené ještě jako mladé výhonky. Pěstitelé považují za velkou výhodu také to, že lze zeleninu pěstovat nezávisle na podnebí a počasí, nemusí tedy jezdit daleko za spotřebitelem.

V současnosti se v Břeclavi zelenina pěstuje na 60 metrech čtverečních a řeší se spolupráce především s restauracemi, které vaří z čerstvých potravin. Předpokládá se, že bude možné pěstovat i na zakázku. Projekt vznikl na podnět generálního ředitele společnosti Ivana Baťky. „Během posledních let jsme si nemohli nevšimnout zpráv o ztrátách na úrodě kvůli nepříznivému počasí a klimatickým podmínkám. Leckde je také nedostatek vody. Rozhodli jsme se hledat odpovědi na výživu lidstva v budoucnu a začali se věnovat hledání alternativního způsobu pěstování rostlin. Velkou inspirací se pro nás stala kniha The Vertical farm od Dicksona Despommiera, který nastínil možné budoucí směry,“ uvedl Kuchař.

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/ ilustrační foto archiv Naše voda

3.7.2017 9.21, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, Prevence povodní, voda v krajině, Podnikání s vodou a zákony

Aktuality

Vodlesa

Kalendář Akcí

<< Únor 2019 >>
PÚSČPSN
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Fotoblog

více >

SUVENÝRY ZABAVENÉ PŘI DOVOZECH DO ČRSUVENÝRY ZABAVENÉ PŘI DOVOZECH DO ČR
Autor: Nina Havlová

Video dne

více >