31.5.2012 9.25, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka
Ryby by se měly jíst i s kůží
Jeden z nejhorších gastronomických zlozvyků je prý stahování ryby z kůže. Píše o tom facebooková verze portálu Naše voda.
Pokud se navíc provádí stahování ryb z kůže neodborně, což se děje ve většině případů, dosahují ztráty na rybím mase až neskutečných rozměrů. Neodborným odstraněním kůže totiž přicházíme o veškeré chuťové látky spolu s tukem, který vedle vitamínů A a D obsahuje i cenné nenasycené mastné kyseliny. Kůže také obsahuje želatinu, která je podle nejnovějších výzkumů nepostradatelná pro činnost kloubů. Navíc maso bez kůže nemá potřebnou soudržnost a snadněji se rozpadá, což znesnadňuje průběh přípravy a servírování pokrmu.
Pokud máme ovšem potíže se žlučníkem, nemusíme kůži konzumovat, ale lze jí ponechat na talíři. Během pečení se to cenné z kůže vypeče do masa, proto je veliká chyba se jí zbavovat před úpravou. Stahování se dá omluvit pouze u velkých ryb, neboť jejich kůže se v potřebné době na úpravu masa nedá uvařit. Je stále tuhá a maso by se nám rozpadlo. To se týká například sumců o hmotnosti od tří kilogramů výše nebo kaprů nad pět kilogramů. U dravých ryb takové nebezpečí nehrozí.
Zdroj: Facebook Naše voda
31.5.2012 9.25, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka
Aktuality
ÚOHS zahajuje sektorové šetření odpadového hospodářství
Akt. 18.4.2024 12.01Rubrika: Čistota vody a rekreace
Povodí Ohře instalovalo na vodním díle Zaječice výparoměr
Akt. 18.4.2024 12.00Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě