28. 3. 2024

Rybí polévka: Používejte maso z rybích hlav

Ačkoli se portál Naše voda obvykle nevěnuje receptům, nabízíme v předvánočním období výjimečně několik zásad pro přípravu tradiční rybí polévky. Jak totiž upozorňuje portál vitalia.cz, není na škodu připomenout si pár rad, které zvýší kvalitu tohoto pokrmu.

Ta první se netýká přímo rybí polévky, ale obecně jakékoli tepelné úpravy ryb, ať již je to zmiňované smažení, grilování i přímo vaření. Jde o zvyk stahovat z ryb kůži, což je přitom ideální cesta, jak přijít o značné množství látek, jichž si na rybách ceníme. Vedle vitamínů A a D především o nenasycené mastné kyseliny, které jsou součástí rybího tuku uloženého především těsně pod kůží a kterých se stažením kůže do značné míry zbavíme. Pokud někdo kůži opravdu nemusí, může ji odstranit až na talíři, při konzumaci rybího pokrmu. Kromě toho – kůže drží rybí maso „pohromadě“ a jejím odstraněním před tepelnou úpravou dosáhneme po tepelné úpravě rozpadající se hmoty, která se mimo jiné docela složitě servíruje.

O cenné látky se také řada lidí připravuje tím, že k přípravě rybí polévky používá jen rybí jikry a mlíčí, a naopak odstraňuje a vyhazuje rybí hlavy. Správná a chutná rybí polévka ale má být uvařena z rybího masa, které je právě v rybích hlavách. S obíráním hlav je sice práce, pokud ale maso z nich do polévky nepřidáme, získáme v zásadě jen jakýsi zeleninový vývar obohacený jikrami a mlíčím. Nutno podotknout, že z vnitřností se nevyvaří žádné chuťové látky a slouží tak víceméně jako polévková hmota, sice zdravá, ale bez chuti. I proto je vhodné použít k přípravě rybí polévky kromě obraných hlav i různé odřezky z ryb nebo třeba odřezaný střed kapra. To samé platí i pro kapří žábry, které navzdory tezím, že jsou hořké, jsou naopak nasládlé a chuť polévky tak rozhodně nezkazí. Faktem ale je, že žábry slouží za života ryb jako filtr vody, takže mohou obsahovat vyšší koncentrace některých rizikových látek, takže využití žaber je věcí osobní volby. Ale prostě – žábry hořké nejsou.

Jsme-li u vaření, pak je dobré vědět, že je chybou vařit kapří hlavy, vnitřnosti a zeleninu dohromady. Po uvaření (pokud nechcete ovšem jen čistý vývar) tuto směsku už těžko rozebereme. Stejně tak je škoda odstraňovat z polévky pěnu, která obdobně jako třeba při přípravě vývarů a vaření jakéhokoli masa obsahuje cenné živočišné bílkoviny.

Varianty rybí polévky

Rybí polévka má mnoho variant – někdo nepoužívá rybí hlavy, jiný šetří rybími vnitřnostmi, další polévku zjemňuje mlékem či smetanou a další přidává do rybího vývaru pepř, bobkový list, cibuli, česnek nebo ke konci muškátový květ.

Je jistě na diskusi, která varianta je ta správná, ale faktem je, že dobrá rybí polévka je hutná, s rybím masem a velkým množstvím vnitřností, kde tvoří zeleninový základ kořenová zelenina a na konci se do polévky přidá osmažená, nebo jen v troubě opečená „houstička“, respektive spíše „rohlíček“.

Na závěr snad jen poznámka, že si rybí polévku můžeme připravit nejen z kapra, ale z jakékoli ryby, a nejen o Vánocích.

Recept na rybí polévku

Suroviny: máslo, polohrubá mouka, rybí hlavy, rybí vnitřnosti, jikry, mlíčí, rybí odřezky, kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer), sůl, polévkové koření.

Kapří hlavy a odřezky z kapra (ploutve, hřbet apod.) vložíme do studené vody a vaříme od bodu varu 30 až 45 minut.

Hlavy vyndáme a vývar přecedíme přes síto kvůli případným kostem do druhého hrnce a necháme chladnout. Mezitím obereme uvařené kapří hlavy, mají na sobě výborné maso.

V čistém hrnci připravíme světlou jíšku, zalijeme za stálého míchání metlou vychladlým vývarem a přidáme nastrouhanou zeleninu (nebo nakrájenou, jak jsme zvyklí) a rybí vnitřnosti – ne jikry a mlíčí. Zeleninu můžeme i nemusíme předtím krátce osmažit na másle.

Vaříme dál za občasného míchání. Po asi 15 minutách přidáme obrané rybí maso z hlav, ke konci pak pokrájené mlíčí a jikry, které vaříme jen několik minut. Polévku dochutíme solí nebo polévkovým kořením a na stole posypeme osmaženou houstičkou.

Příprava „houstičky“: Veku, housky nebo rohlíky nakrájíme na kostičky, vložíme do pekáče, zalijeme troškou oleje, důkladně zamícháme a opečeme je v troubě. Při pečení občas promícháme, aby byly kousky rovnoměrně opečené. Houstička je křupavá, není nasátá tukem jako při smažení na pánvi.

Polévku si houstičkou ozdobíme před podáním. Dobrou chuť.

U rybí polévky platí, stejně jako u dalších tradičních českých polévek, že je možné a i vhodné je konzumovat i druhý den, kdy se řada ingrediencí v polévce rozleží. I proto není součástí tohoto receptu konkrétní množství surovin, polévky je možné udělat i více, než jen na „jedno použití“.

Zdroj: www.vitalia.cz, foto Nina Havlová

21.12.2015 8.40, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství

Aktuality

Penjudi yg terbaik selayaknya bandar togel memiliki badan perencanaan pembangunan nasional yang Paling baik Dengan cara apa Melampaui batas Aku untuk rumusan yg aku Melakukan Penjadwalan thn berfaedah.

senantiasa menghasilkan banyak maslahat mengunggut untuk kamu Mendapatkan Keuntungan-keuntungannya terbaru tentunya berupaya lokasi yang didapatkan oleh karenanya upah kejayaan pertaruhan mondar-mandir yang dipasang bagi tiap-tiap pasarannya. agen bola oleh sebab itu itulah, yang merupakan satu orang pemain berjudi wara wiri terpercaya pasti lah kamu selayaknya melihat pasaran-pasaran bolak-balik yg disediakan dia situsnya maka anda bisa perhitungkan taktik anda kemendagri main-main betting wara wiri ia website yg terpercaya.

VRACÍME VODU LESU

Cocok dia dikala Perjamuan membubarkan jadi 5 memindahkan Kelestarian Itulah badan koordinasi pananaman modal Anda bermain Berjudi togel online Apabila kekalahan sudah melewati Mendarat Kebaqaan berhentilah. Penjudi yg terbaik dapat mengontrol Ia thn penambahan saatnya pergi.

Fotoblog

více >

Světový den vody v ČHMÚ Praha KomořanySvětový den vody v ČHMÚ Praha Komořany
Autor: Nina Havlová

Videoreportáž

více >

Kalendář Akcí

Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5