1.10.2015 8.01, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, Rybářství a rybníkářství, Podnikání s vodou a zákony
Rybáři doplňují stavy ryb. Kvůli suchu vysazují méně druhů
Rybáři v Moravskoslezském kraji doplňují v současné době stavy ryb po letních úhynech. Jak ale upozornilo vysílání zpravodajské televize čt24, rybáři ale vysazují méně druhů, než v minulých letech.
Ze sádek v Domašově nad Bystřicí přivezli členové moravskoslezského rybářského svazu na Novojičínsko dva metráky pstruhů duhových. Nahrazují pstruhy potoční, kteří jsou na životní podmínky náročnější. „Obvykle vysazujeme pstruha potočního, ale vzhledem k počasí jsme museli přejít na pstruha duhového,“ vysvětloval hospodář regionálního rybářského svazu Milan Konvička.
Přestože průtoky řek a stavy stojatých vod jsou nadále hluboko pod průměrem, s poklesem teploty se oproti letním měsícům zlepšily kyslíkové poměry. Pro výsadbu, kterou svazům ukládá zarybňovací plán ministerstva zemědělství, vybírají vhodná místa, kde mají ryby šanci se rychle adaptovat a přežít. Hlavně na tocích ve vyšších polohách jsou místa, kde voda téměř zmizela. Pro ryby je důležité, aby v řece zůstaly aspoň nějaké tůně. Na Jičínce v Novém Jičíně je rybáři našli. „Pokud v řece zůstanou nějaké tůně, má ryba šanci přežít,“ potvrdil předseda moravskoslezského rybářského svazu Přemysl Jaroň.
Během léta zaznamenali rybáři velké úhyny například na řece Ostravici, Opavě nebo Bečvě, kde dosáhla škoda kolem milionu korun. „Věříme, že konečně zaprší a průtoky se zlepší,“ dodal Jaroň.
Více na: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regio…avy-ryb-kvuli-suchu-vysazuji-mene-druhu, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová (potěr pstruha duhového)
1.10.2015 8.01, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, Rybářství a rybníkářství, Podnikání s vodou a zákony
Aktuality

V Hrádku nad Nisou mapovali s Povodím Labe problémová místa na tocích
Akt. 12.2.2025 17.08Rubrika: Prevence povodní, voda v krajině

Pylová asistovaná migrace: Nová strategie pro zvýšení odolnosti lesů
Akt. 12.2.2025 15.06Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě