28. 3. 2024

3.6.2019 14.25, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě

Radegast spotřebuje k výrobě půllitru piva jen 1,26 litru vody

Pivovar Radegast je světovou špičkou ve snižování spotřeby vody a dopadů výroby na životní prostředí.  Informoval o tom dnes ve zprávě Pivovar Prazdroj s tím, že za posledních 10 let nošovický pivovar investoval do vodohospodářských projektů desítky milionů korun a během tohoto období snížil spotřebu vody téměř o 40 %.

V roce 2018 spotřeboval na výrobu 1 hl piva pouze 2,51 hl vody, což je téměř na hranici technologických, provozních a ekonomických možností. Celosvětový pivovarnický průměr ve spotřebě vody se pohybuje kolem 4-5 hl vody na 1 hl piva. Nejlepší tuzemské pivovary dokáží stáhnout spotřebu vody třeba až ke 3 hl na 1 hl piva. A pak je tady nošovický pivovar Radegast, který se dostal ještě mnohem dál a v současné době patří ve snižování vody k nejlepším na světě.

„V roce 2018 jsme dosáhli historického milníku, který se bude těžko překonávat nejen v tuzemském, ale i v celosvětovém měřítku. Spotřebou 2,51 hl vody na výrobu 1 hl piva jsme dosáhli nejlepšího výsledku v historii našeho pivovaru,“ uvedl Ivo Kaňák, manažer pivovaru Radegast a k možnému budoucímu vývoji doplnil: „Meziroční snižování spotřeby vody je stále obtížnější a pomalejší proces. Minimální hranici, kam je možné se ve snižování spotřeby vody posunout, neznáme. Víme jen, že v našem pivovaru jsme této hranici již velmi blízko.“ Snižování spotřeby vody a boj se suchem je v pivovaru Radegast prioritou i do budoucna. Grantový program Radegast lidem například letos podpoří projekty, které řeší problémy se suchem, pracují s využitím dešťové vody, případně vzdělávají veřejnost v oblasti hospodaření s vodou.

Pivovar Radegast potřebuje v současnosti na výrobu 1 hl piva o 38 % méně vody než před 10 lety, kdy spustil vodohospodářské projekty s cílem snížit spotřebu vody v pivovaru. V roce 2018 tak spotřeboval na výrobu 100 litrů piva (1 hl) pouze 251 litrů vody (2,51 hl). Takže na jeden půllitr piva stačilo použít jenom 1,26 litru vody. Před spuštěním projektů na snižování spotřeby vody to bylo více než 2 litry vody na jeden půllitr piva. Údaj o spotřebě vody potřebné na výrobu piva se skládá nejen z vody přímo obsažené v pivu, ale také z vody na mytí lahví, z vody na mytí sudů, ze sanitace na provozech nebo třeba i z vody používané na sociálních zařízeních v prostorech pivovaru.

Pivovar Radegast investoval za posledních 10 let do projektů snižujících spotřebu vody při výrobě piva desítky milionů korun. Všechny realizované projekty přinášejí každoroční úsporu ve stovkách tisíc hektolitrů vody. Velmi rychlé zlepšení ve spotřebě vody v letech 2008 až 2013 přinesly hlavně investice do nových technologií. Pivovar pořídil vzduchové kompresory nové generace pro výrobu stlačeného vzduchu s rekuperací tepla umožňující efektivnější ohřev chladicí vody, upravil sanitační procesy nebo zavedl nový postup při vymývání pivních sudů. S tím souvisely další opatření jako zavedení denního monitoringu a reportování spotřeby vody nebo školení zaměstnanců. „Snižování spotřeby vody v dalších letech probíhalo zejména optimalizací zavedených procesů. Jen v loňském roce jsme optimalizovali procesy na stáčírně lahví nebo při sanitaci ležáckých tanků. Letos proběhne optimalizace čerpání podzemní vody na sladovně,“ upřesnil Jiří Toman, vodohospodář a projektový specialista v pivovaru Radegast.

Pivovar Radegast je průkopníkem nejen ve snižování spotřeby vody, ale také má propracovaný a důkladný čtyřstupňový kontrolní systém hlídající kvalitu vody. Systém zahrnuje kontrolu vody u dodavatele, kontrolu vody v pivovaru externí akreditovanou laboratoří, kontrolu vody v pivovaru vlastní laboratoří a on-line biomonitoring vody. Ve speciální nádrži hlídají kvalitu vody také pivovarští pstruzi. Každý rok se v nádrži vystřídá asi 40 pstruhů.

Radegast vaří pivo z beskydské vody, slad si vyrábí ve vlastní sladovně a používá moravský chmel. Od doby, kdy v roce 1970 uvařil sládek Jaromír Franzl první pivo Radegast s jeho typicky hořkou chutí, se toho hodně změnilo. Přišly nové a moderní technologie, ale odkaz prvního nošovického sládka vařit v pivovaru Radegast kvalitní a hořké pivo s nezaměnitelnou chutí přetrval až do současnosti.

Zdroj a foto: (varna Pivovaru Radegast) Pivovar Prazdroj

3.6.2019 14.25, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Statistiky a kauzy

Aktuality

Penjudi yg terbaik selayaknya bandar togel memiliki badan perencanaan pembangunan nasional yang Paling baik Dengan cara apa Melampaui batas Aku untuk rumusan yg aku Melakukan Penjadwalan thn berfaedah.

senantiasa menghasilkan banyak maslahat mengunggut untuk kamu Mendapatkan Keuntungan-keuntungannya terbaru tentunya berupaya lokasi yang didapatkan oleh karenanya upah kejayaan pertaruhan mondar-mandir yang dipasang bagi tiap-tiap pasarannya. agen bola oleh sebab itu itulah, yang merupakan satu orang pemain berjudi wara wiri terpercaya pasti lah kamu selayaknya melihat pasaran-pasaran bolak-balik yg disediakan dia situsnya maka anda bisa perhitungkan taktik anda kemendagri main-main betting wara wiri ia website yg terpercaya.

VRACÍME VODU LESU

Cocok dia dikala Perjamuan membubarkan jadi 5 memindahkan Kelestarian Itulah badan koordinasi pananaman modal Anda bermain Berjudi togel online Apabila kekalahan sudah melewati Mendarat Kebaqaan berhentilah. Penjudi yg terbaik dapat mengontrol Ia thn penambahan saatnya pergi.

Fotoblog

více >

Světový den vody v ČHMÚ Praha KomořanySvětový den vody v ČHMÚ Praha Komořany
Autor: Nina Havlová

Videoreportáž

více >

Kalendář Akcí

Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3