26.4.2012 10.51, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Voda a naše peněženka, Podnikání s vodou a zákony
Pro Nestlé je důležitou hodnotou při výrobě potravin šetřit vodou
Do principu vytváření sdíleních hodnot a společenské odpovědnosti v podnikání patří v největší světové potravinářské společnosti Nestlé šetření vodou. Jak přitom portálu Naše voda potvrdil ředitel vnějších vztahů Nestlé Česko Martin Walter, děje se tak i v provozech Nestlé v ČR.
„Snažíme se dosáhnout co nejlepších výsledků v úsporách vody ve výrobě, aniž bychom ohrozili bezpečnost a kvalitu našich výrobků,“ uvádí se ve „Zprávě o společenské odpovědnosti Nestlé v ČR a Slovenské republice.“
Konkrétně v závodu Prievidza na Slovensku se Nestlé rozhodlo využít tamních podzemních zdrojů vody a vytvořit nový projekt chlazení ve výrobě, kdy se v chladicích okruzích použila studniční voda. Spotřeba pitné vody z městského vodovodu tím klesla o 20 procent. Rekonstrukce kanalizační sítě v podniku se také snížily ukazatele znečištění odpadních vod a výstavbou dešťové kanalizace přes lapač tuhých nečistot před řekou Handlovka se snížilo zatížení městské čistírny odpadních vod vodami z povrchového odtoku.
V závodě Zora Olomouc snižuje společnost spotřebu vody stejně jako na Slovensku chlazením prostřednictvím podzemních vod, a to zhruba o 15 procent. V roce 2010 pak společnost Nestlé zavedla v Olomouci recirkulační systém ledové vody pro technologie výroby čokoládových hmot, po které došlo k úspoře pitné vody asi o 18 procent.
Do třetice v závodu Sfinx Holešov zavedlo Nestlé princip reverzní osmózy v kotelně podniku, které přineslo úsporu sedmi procent nákladů za vodu. Dodávky z veřejného vodovodu se v Holešově pohybují pouze na úrovni 20 procent z celkové spotřeby závodu, neboť i v této lokalitě využívá Nestlé čerpání vody z podzemních zásob prostřednictvím dvou vlastních vrtů.
Petr Havel
26.4.2012 10.51, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Voda a naše peněženka, Podnikání s vodou a zákony