14. 7. 2020

Predátor, který decimuje naší přírodu – Mýval severní

Zejména díky reklamě na pramenitou vodu má většina populace v ČR zakódována mývaly jako milá a hezká zvířátka. Jak ale upozorňuje facebooková verze portálu Naše voda, ve skutečnosti patří mývalové k predátorům, které ničí populace ptáků a obojživelníků.

Mýval severní (Procyon lotor) je podsadité zvíře vysoké až 30 centimetrů a dlouhé zhruba 70 centimetrů. Má výborný čich a na předních tlapkách mimořádně citlivé prsty. Samice se páří jednou ročně, porodí v průměru 3 až 5 mláďat. Mýval, i když vypadá roztomile, není žádné hodné zvířátko. Ohrožuje nejen hnízdiště vodních a mokřadních ptáků, ale i populace žab, raků, škeblí i úrodu na poli. A protože je ve své podstatě drzý, dotěrný, brzy přijde na to, že domácí drůbež, králíci, vybírání popelnic, granule pro kočky, psi na dvorku nebo ovoce a zelenina v zahrádkách je jednodušší kořist než honit myš nebo veverku v přírodě. Na tato místa se bude opakovaně vracet, případně si na půdě, na střeše nebo přímo komíně postaví hnízdo. Mýval je chytré zvíře. Je to noční tvor, přes den spí v korunách stromů a nemá u nás přirozeného nepřítele. Proto je těžké jej přes den objevit.

Původně byl mýval chovaný pro kožešinu v Německu kolem roku 1927. Chovatelé ho ale vypouštěli i do volné přírody. Během několika desetiletí se proto rozšířil také k nám. Na našem území není předmětem nějaké zvláštní ochrany, je to ale zavlečený, v naší přírodě nežádoucí druh. Odstřel mohou provádět pouze myslivci.

Zdroj: Facebook Naše voda, foto Timeline

6.9.2013 9.29, Rubrika: Čistota vody a rekreace, Rybářství a rybníkářství

Aktuality

VIDEOROZHOVOR

více >

Fotoblog

více >

NAUČNÁ STEZKA OLŠINANAUČNÁ STEZKA OLŠINA
Autor: Nina Havlová

Videoreportáž

více >

Kalendář Akcí

<<Červenec 2020>>
PÚSČPSN
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2