29. 3. 2024

Platýs, tuňák a mořský ďas podle receptů šefkuchařů rybích restaurací Nordsee

Léto je obdobím platýse, tuňáka a mořského ďasa. Právě v tuto roční dobu totiž vrcholí jejich sezona a maso těchto ryb tak dosahuje nejlepší chuti a nejvyšší kvality.

Pokud tak v létě chcete oslnit svými kuchařskými schopnostmi, volte právě tyto ryby. Při jejich výběru však v obchodě pozorně hlídejte, jestli je ryba čerstvá. „Indikátorů kvality je několik. Pokud je například maso tuňáka tmavě červené, neberte ho. Kvalitní a čerstvý tuňák se pozná tak, že má světle červenou barvu. Stejně tak maso platýse a mořského ďasa má být co nejsvětlejší, ideálně bílé,” radí Marek Sedlák z rybí restaurace Nordsee.

Filety z platýsa ala Cordon Bleu (doba přípravy zhruba 35 minut)

Ingredience (4 osoby):

8 filet z platýsa

1 balení strouhanky na ryby

4 plátky sýra

4 plátky vařené šunky

2 limetky

1 polévkové lžíce mouky

3 polévkové lžíce olivového oleje

Sůl

Mletý pepř

600 g malých brambor

1 vejce

1 šalotka

Rozmarýn

Postup:

Brambory ještě ve slupce předvařte a nechte je vychladnout. Oloupejte je a usmažte na 1 lžíci olivového oleje dozlatova. Oloupejte šalotku, nakrájejte ji na malé kousky a smažte s bramborami, dokud nezhnědne. Brambory okořeňte trochou soli a pepře a přidejte umytý, najemno nasekaný rozmarýn. Filety platýsa vysušte papírovým ubrouskem. Vložte plátek sýra a šunky mezi dva filety a okořeňte troškou soli a pepře. Plněné filety vyválejte v mouce, rozmíchaném vejci a nakonec v rybí strouhance. Smažte opatrně na zbytku olivového oleje na středním stupni ohřevu. Hotové filety poklaďte na talíř a ozdobte čtvrtkami limetky. Servírujte se smaženými bramborami a přílohou, například hlávkovým salátem.

Tuňák s rajčatovou salsou

Ingredience (4 osoby):

800g filet z tuňáka

80g šalotky

200g rajčat

40g sezamových semen

1 malá chilli paprika

2 limetky

50 ml sójové omáčky

3 polévkové lžíce olivového oleje

Mořská sůl

Mletý pepř

Postup:

Zeleninu omyjte a šalotky oloupejte. Rajčata předvařte ve vroucí vodě, oloupejte, vyřízněte jádro a pokrájejte na kostky. Chilli papriku rozkrojte podélně a odstraňte semena. Chilli papriku a šalotky najemno pokrájejte na kostky a přidejte k rajčatům. Na sucho opražte v pánvi sezamová semínka a nechte vychladnout. Ze dvou limetek vymačkejte šťávu a přidejte ji spolu se sójovou omáčkou, dvěma polévkovými lžícemi olivového oleje a opraženým sezamem do rajčatové směsi. Dle chuti přidejte do salsy sůl a trochu pepře. Filety z tuňáka okořeňte troškou soli a větším množstvím mletého pepře. Potřete grilovací mřížku olejem a filety grilujte zhruba 5 minut.

Tip: Servírujte s křupavou bagetou.

 

Filety z mořského ďasa s parmskou šunkou (dobra přípravy zhruba 25 minut)

Ingredience (4 osoby):

600 g čerstvých filet z mořského ďasa

6 plátků parmské šunky

1 polévková lžíce oleje

1 balení koření na smažené ryby

1 balení těstovin

Sůl

1 sklenka koprovo-limetkové omáčky

Postup:

Pokrájejte filety z mořského ďasa na přibližně čtyřcentimetrové kusy. Okořeňte trochou koření na smažené ryby. Plátky parmské šunky podélně rozkrojte na dva kousky a každým kouskem omotejte jeden kus filety. Na pánvi rozehřejte olivový olej a šunkou omotané filety krátce osmahněte. Pánev poté dejte do trouby a pečte na 80 °C ještě asi 8 minut. Mezitím uvařte těstoviny ve slané vodě dle instrukcí na obale. Rozehřejte koprovo-limetkovou omáčku, ale dejte dobrý pozor, aby nezačala vařit. Těstoviny uvařené al dente nechte okapat a naservírujte na velký talíř. Kousky mořského ďasa naaranžujte na těstoviny. Podávejte s koprovo-limetkovou omáčkou.

O Nordsee

Nordsee drží přes 115 let know-how rybích produktů a mořských ryb od nákupu až po vytváření náročných gurmánských pokrmů v restauraci. Tak vzniká požitek s dobrým pocitem a prvotřídními produkty nejvyšší kvality.

Společnost symbolizuje zodpovědné zacházení s rybami. Proto při nákupu zvláště dbá na to, aby ryby pocházely z rybolovu s optimálním výnosem.

Naše voda, ilustrační foto: wikimedia commons, Jlikes2Fish

6.7.2015 2.56, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství

Aktuality

Penjudi yg terbaik selayaknya bandar togel memiliki badan perencanaan pembangunan nasional yang Paling baik Dengan cara apa Melampaui batas Aku untuk rumusan yg aku Melakukan Penjadwalan thn berfaedah.

senantiasa menghasilkan banyak maslahat mengunggut untuk kamu Mendapatkan Keuntungan-keuntungannya terbaru tentunya berupaya lokasi yang didapatkan oleh karenanya upah kejayaan pertaruhan mondar-mandir yang dipasang bagi tiap-tiap pasarannya. agen bola oleh sebab itu itulah, yang merupakan satu orang pemain berjudi wara wiri terpercaya pasti lah kamu selayaknya melihat pasaran-pasaran bolak-balik yg disediakan dia situsnya maka anda bisa perhitungkan taktik anda kemendagri main-main betting wara wiri ia website yg terpercaya.

VRACÍME VODU LESU

Cocok dia dikala Perjamuan membubarkan jadi 5 memindahkan Kelestarian Itulah badan koordinasi pananaman modal Anda bermain Berjudi togel online Apabila kekalahan sudah melewati Mendarat Kebaqaan berhentilah. Penjudi yg terbaik dapat mengontrol Ia thn penambahan saatnya pergi.

Fotoblog

více >

Světový den vody v ČHMÚ Praha KomořanySvětový den vody v ČHMÚ Praha Komořany
Autor: Nina Havlová

Videoreportáž

více >

Kalendář Akcí

Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5