22.12.2014 11.13, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, Voda a naše peněženka, Podnikání s vodou a zákony
Pivovary kritizují pivní vyhlášku
Povinné uvádění termínu „ležák“ u svrchně kvašených piv klame podle výrobců piv spotřebitele. Poukazují na to Lidové noviny.
Ministerstvo zemědělství možná změní vyhlášku, která v rámci zákona o potravinách nařizuje povinné označování piv podle jejich stupňovitosti. Dělení na kategorie stolní, výčepní pivo, ležák nebo speciální pivo se totiž dostalo do střetu se svrchně kvašenými pivy anglosaského nebo belgického typu. Jejich obliba v Česku roste, ale povinný údaj „ležák“ je s nimi v rozporu.
Výraz ležák sice znamená podle daňové kategorizace pivo se stupňovitostí 11 až 13, ale kromě toho podle všech českých i světových definicí je to především spodně kvašené světlé pivo plzeňského typu. Tedy nápoj, kterýmá se svrchně kvašenými pivy, jako je třeba stout (například značka Guinness), americký ale či pšeničné pivo, pramálo společného. Svrchně kvašená piva používají jiné kvasinky, kvasí při vyšší teplotě a kratší dobu. Jsou jednodušší na výrobu.
Ministerská vyhláška však technologii neřeší. Termínem ležák označuje prostě jakékoliv pivo s 11 až 13 stupni. Pokud sládek v tomto rozmezí uvaří třeba svrchně kvašené pšeničné, musí ho stejně označit jako ležák. A k tomu přidá slovo „pšeničný“. „Vzniká patvar, kterému se odborníci, včetně našich kolegů v zahraničí, smějí. Já tak například musím jako ležák označovat svůj dvanáctistupňový California ale. To je, jako kdybyste z hlediska rasy označili člověka za černého bělocha. Nebo bílého černocha,“ kroutí hlavou plzeňský sládek a majitel minipivovaru Joe’s garage beer Josef Krýsl.
Svrchně kvašená piva vaří v České republice desítky minipivovarů a šéf jejich svazu Jan Šuráň už chce o problému jednat s úřady a také s ostatními pivovary. Ministerstvo zemědělství sice tvrdí, že současná legislativa je pro výrobce piva i pro spotřebitele přehledná, avšak zároveň připouští, že je o změně možné jednat. „Vzhledem k měnícímu se sortimentu piv a technologií pro jejich výrobu lze výhledově o novelizaci uvažovat a vyhlášku těmto trendům přizpůsobit,“ uvedl mluvčí resortu Hynek Jordán.
Ve stejné situaci jakominipivovary jsou i největší výrobci. Například skupina Heineken označuje své Krušovice Pšeničné na etiketě jako „pšeničný ležák“. „To je samozřejmě v pivovarské terminologii protimluv. Budeme rádi, pokud se tuto nesrovnalost podaří vyřešit,“ říká mluvčí Heinekenu Jiří Hauptmann. Také pšeničné pivo Fénix od Plzeňského Prazdroje nese označení „ležák“. „S nástupem pivních novinek se ukazují slabiny stávající právní úpravy a potřeba citlivě a po konzultaci s odborníky připravit novelizaci,“ uvedla mluvčí Prazdroje Kateřina Krásová.
Zdroj: Lidové noviny, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová
22.12.2014 11.13, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, Voda a naše peněženka, Podnikání s vodou a zákony