26.3.2019 17.01, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě
Pivokonský: Je na čase přehodnotit zákonné parametry pitné vody
Celou řadu současných limitů stanovujících ze zákona požadavky na kvalitu pitné vody by bylo ve světle nových vědeckých výzkumů třeba zpřísnit a některé další do těchto požadavků nově zavést. Tvrdí to mimo jiné ředitel Ústavu pro hydrodynamiku Akademie věd Martin Pivokonský s tím, že je nutné reagovat na rostoucí znečištění zdrojů pitné vody v přírodě, včetně zavádění nových technologií v úpravnách pitné vody pro obyvatele.
Podle Pivokonského se totiž voda pro pitné účely neupravuje vždy na základě nejnovějších poznatků, které jsou k dispozici. „Z procesu úpravy vody jsme vynechali vědce a zrušili jsme i technology,“ konstatuje Pivokonský. Pitná voda se tak v úpravnách vyrábí rutinně, často prostřednictvím technologií a poznatků, které jsou staré už více než 100 let. Vychází se přitom mimo jiné podle daného rozpětí pH vody, která na úpravnu přitéká, pH vody se ale mění jak v průběhu roku, tak díky změnám v místech zdrojů pitné vody, například v přehradách.
Nároky na úpravu vody k pitným účelům zvyšují podle Pivokonského především tři faktory – pesticidy, jedovaté produkty sinic a vedlejší produkty desinfekce vody, které vznikají přímo při jejím čištění. „Až 80 procent látek produkovaných sinicemi nemusíme umět odstranit,“ uvádí jako jeden z příkladů Pivokonský s tím, že jde často o látky karcinogenní. V parametrech kvality pitné vody je přitom v současné době vyjádřeno organické znečištění vody testem CHSK, který je zastaralý a nahradit by jej proto mělo sledování obsahu rozpuštěného organického uhlíku. Jeho sledování je povinné jen pro největší úpravny vody v ČR, pro většinu úpraven je ale jen doporučený. Na místě je podle Pivokonského také zpřísnit limity na vedlejší produkty desinfekce vody a zavést limity pro halogenderiváty kyseliny octové.
„Chceme-li nezávadnou pitnou vodu, musí jít teorie, experiment a praxe ruku v ruce. Pokud se využije nejnovějších poznatků a dobře se nastaví parametry pro úpravu pitné vody, může být celý proces velmi účinný a poměrně levný. Vždy je však třeba postupovat podle konkrétních podmínek, protože každá voda je jiná. Jsou v ní rozdílné látky a mikroorganismy, zdroje vody se nacházejí v nestejné nadmořské výšce, mají odlišnou teplotu, a tak dále. Různé tak musí být i technologie a jejich nastavení v každé úpravně vody,“ napsal Pivokonský v článku v lednovém čísle časopisu Věda a výzkum, v němž podrobně rozebírá úroveň současného vědeckého poznání a reálnou úpravárenskou praxi. Přečíst si jej můžete na: „Pitná voda je věda“ v časopisu A/Věda a výzkum, krátký videorozhovor s ředitelem Ústavu pro hydrodynamiku Akademie věd si můžete také poslechnout v rubrice „Videoblog“ na titulní stránce portálu Naše voda.
Naše voda, foto (Martin Pivokonský) a videorozhovor Naše voda – Nina Havlová
26.3.2019 17.01, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Čistota vody a rekreace, Podnikání s vodou a zákony, Vodovody a kanalizace