7.7.2011 14.44, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Vodovody a kanalizace
Parametry mikrobiologické nezávadnosti vody
Pro hodnocení kvality pitné vody se při laboratorních rozborech vyhodnocuje deset ukazatelů mikrobilogického znečištění vody. Podle norem přitom nesmí pitná voda obsahovat ve 100 mililitrech žádné fekální ani koliformní bakterie.
Mikrobiologické ukazatele kvality pitné vody
Clostridium perfringens
Bakterie nacházející se ve fekáliích a odpadních vodách, jedná se o běžnou součást střevní flóry teplokrevných zvířat a člověka. V celé lidské populaci se dá nalézt u necelé čtvrtiny osob. Tvoří velmi odolné spory, které byly navrženy jako indikátor účinnosti filtrace a indikátor přítomnosti virů a prvoků v upravené vodě.Spory přežívají v prostředí mnohem déle než patogeny, proto slouží také jako indikátor staršího fekálního znečištění.
Enterokoky
Přítomné v odpadních vodách a fekáliích teplokrevných živočichů a člověka. Výjimečněse mohou některé druhy množit i v půdě a na rostlinné vegetaci, která nebyla nijak fekálně znečištěna. Je to indikátor fekálního znečištění.
Escherichia coli
Přítomná v odpadních vodách a fekáliích teplokrevných živočichů ačlověka. V současné době nejlepší indikátor fekálního znečištění. Vzhledem ke své citlivosti k okolním vlivům indikuje čerstvé fekální znečištění.
Koliformní bakterie
Neškodné, saprofytické bakterie, osidlující střevní trakt, ale žijící běžně i v půdě. I přesto se mezi nimi mohou výjimečně vyskytnout i patogenní kmeny, které tvoří toxiny, mohou proniknout do tkání a způsobit přímo ohrožení zdraví. Dnes jsou považovány víceméně za indikátor účinnosti úpravy a dezinfekce vody, sekundární kontaminace či vysokého obsahu živin v upravené vodě.
Mikroskopický obraz –abioseston
Abioseston je tvořen částicemi organického i anorganického původu. Může být složený například z částí rostlinných a živočišných tkání, z částic půdy nebo prachu, pylových zrn a produktů koroze. Abioseston v pitné vodě většinou pochází z rozvodného systému. Může se do pitné vody ale dostat i ze surové vody nebo kontaminací během distribuce.
Výskyt některých částic, i méně zastoupených, může poukázat na původ kontaminace pitné vody.
Mikroskopický obraz – počet organismů
Mikroskopické organismy se do pitné vody dostávají buď ze surové vody, nebo se mohou do systému dostat sekundárně a následně se mohou množit v rozvodném systému. Ve vodě mohou indikovat špatnou účinnost její úpravy, kontaminaci podzemního zdroje nebo nízkou biologickou stabilitu.
Mikroskopický obraz – živé organismy
Platí to samé jako u předešlého ukazatele, ovšem s tím rozdílem, že se jedná pouze o organismy neusmrcené dezinfekčním činidlem. Ukazatel indikuje předevšímšpatnou účinnost dezinfekce.
Počty kolonií při 22ºC a počty kolonií při 36ºC
Jedná se o všudypřítomné bakterie, které se množí ve vodě za vhodných podmínek. Na jejich množení má vliv velký počet faktorů, mezi něž může patřit například doba zdržení vody v síti a s ní související faktory, jako je vyšší teplota vody, rychlost proudění vody nebo druh dezinfekčního prostředku. Vliv hrají i korozní produkty a sediment na stěnách a dně potrubí, kvalita materiálu, a především takzvaná biologická stabilita vody a přítomnost nutrientů, tedy uhlíku, fosforu a dusíku.
Přehled mikrobiologických ukazatelů a jejich limitů:
Č. | Ukazatel | Jednotka | Limit | Typ limitu |
1 | Clostridium perfringens | KTJ/100 ml | 0 | Mezní hodnota |
2 | enterokoky | KTJ/100 ml | 0 | Nejvyšší mezní hodnota |
3 | Escherichia coli | KTJ/100 ml | 0 | Nejvyšší mezní hodnota |
4 | koliformní bakterie | KTJ/100 ml | 0 | Mezní hodnota |
5 | mikroskopický obraz – abioseston | % | 10 | Mezní hodnota |
6 | mikroskopický obraz – počet organismů | jedinci/ml | 50 | Mezní hodnota |
7 | mikroskopický obraz – živé organismy | jedinci/ml | 0 | Mezní hodnota |
8 | počty kolonií při 22ºC | KTJ/100 ml | 200 | Mezní hodnota |
9 | počty kolonií při 36ºC | KTJ/100 ml | 20 | Mezní hodnota |
10 | Pseudomonas aeruginosa | Platí pro balenou pitnou vodu |
Pozn.: KTJ = kolonie tvořící jednotka
Zdroj: vodarenstvi.cz
7.7.2011 14.44, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Vodovody a kanalizace