17.4.2020 7.39, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Prevence povodní, voda v krajině, Statistiky a kauzy
Optimalizace zemědělské produkce může ušetřit polovinu půdy
Nová studie IIASA (International Institute for Applied Systems Analysis) ukazuje, že asi polovina půdy, která je v současné době potřebná k pěstování potravinářských plodin by mohla být ušetřena, pokud by byly plodiny pěstovány v optimálních podmínkách a lokalitách.
Informoval o tom hlavní autor studie Christian Folberth, výzkumný pracovník v IIASA Ekosystémových službách a programu řízení. „Hlavními otázkami, které jsme chtěli řešit, bylo, kolik by mohlo být ušetřeno na úrodě, pokud by bylo možné dosáhnout globálně dosažitelných výnosů a plodiny byly pěstovány tam, kde jsou nejproduktivnější. Kromě toho jsme chtěli zjistit, jaké budou důsledky pro další faktory související se zemědělským odvětvím, včetně požadavků na hnojiva a zavlažovací vodu, emise skleníkových plynů, potenciál sekvestrace uhlíku a stanoviště volně žijících živočichů dostupné pro ohrožené druhy, “uvedl Folberth.
Výsledky studie naznačují, že při dostatku živin a správných osevních postupech na úrodné půdě by byla k produkci stejného množství hlavních plodin zapotřebí pouze přibližně polovina současné úrody. Druhá polovina by pak mohla být v zásadě použita k obnově přírodních stanovišť nebo jiných krajinných prvků. Výzkumníci dále zjistili, že emise skleníkových plynů a požadavky na zavlažování se pravděpodobně sníží se zmenšenou oblastí obdělávané půdy, zatímco globální požadavky na použití hnojiv zůstanou nezměněny. Ušetřená zemědělská půda by mohla poskytnout prostor pro ukládání uhlíku v obnovené přirozené vegetaci. Potřebu nepříznivých místních dopadů intenzivního zemědělství a šetrného hospodaření s půdou, jako je znečištění živinami nebo ztráta příjmu ve venkovských oblastech, bude však třeba dále prozkoumat.
Zdroj: IIASA, https://iiasa.ac.at/ Literatura: Folberth C, Khabarov N, Balkovič J, Skalský R, Visconti P, Ciais P, Janssens I, Peñuelas J, Obersteiner M (2020). Globální úroda šetřící potenciál vysoce výnosného zemědělství. Udržitelnost přírody DOI: 10,1038 / s41893-020-0505-x, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová
17.4.2020 7.39, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Prevence povodní, voda v krajině, Statistiky a kauzy