21. 9. 2018

Ohrožený pták Racek černohlavý je občas k vidění i u nás

Racek černohlavý (Ichthyaetus melanocephalus) patří mezi silně ohrožené ptáky v ČR. Připomíná to facebooková verze portálu Naše voda s tím, že i přesto lze tohoto ptáka v české krajině spatřit – obvykle v koloniích racka chechtavého.

Racek černohlavý je přitom na první pohled velmi podobný racku chechtavému, liší se ale černou hlavou, červeným zobákem a velikostí – racek černohlavý je větší. Ve střední a západní Evropě se zahnízdil poprvé v padesátých až šedesátých letech minulého století. U nás bylo potvrzeno první zahnízdění v roce 1967. Pravidelně u nás hnízdí 10 párů, v roce 2000 dokonce kolem třiceti párů. Hnízda byla nalezena u Olomouce, Karvinsku, na jižní Moravě a východních Čechách.

Na hnízdiště přilétají racci černohlaví v druhé polovině března, koncem dubna snáší 1-3 vejce, hnízdí na zemi. Z vajec se vylíhne s pravděpodobností 70 procent alespoň jedno mládě, z vylíhnutých mláďat se pak dožije vzletu polovina.

Potrava racka chechtavého se skládá z hmyzu, plžů, rybek, hlodavců, někdy požírají mláďata rybáků nebi i jiných racků. Racka černého můžeme spatřit v koloniích racka chechtavého. Vzhledem k jejich malému počtu nezakládají u nás své kolonie, ale přidávají se k jejich.

V celé Evropě v současné době hnízdí kolem 120 000 párů.

Zdroj: Facebook Naše voda, foto Naše voda

6.11.2013 9.29, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Čistota vody a rekreace, Rybářství a rybníkářství

Aktuality

Kalendář

<< Září 2018 >>
PÚSČPSN
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Fotoblog

více >

VODNÍ DÍLO NECHRANICEVODNÍ DÍLO NECHRANICE
Autor: Nina Havlová

Video dne

více >