14. 7. 2020

Naše voda ochutnala steaky z krokodýla

Tuzemská premiéra veřejného grilování krokodýla, která proběhla v pondělí 9. září na Horním náměstí v Olomouci v rámci mítinku politické strany podnikatele Andreje Babiše „ANO 2011“(majitele krokodýlí farmy), proběhla úspěšně.

Steaky z krokodýla ochutnala i redakce portálu Naše voda, fotoreportáž z akce si můžete prohlédnout na facebookové verzi našeho portálu. Maso z krokodýla bylo připravováno na minigrilu, klasické veřejné rožnění krokodýla by totiž bylo v rozporu s veterinárními předpisy. Pokud se týká výsledného produktu, pak lze i z reakce přítomných ochutnavačů usoudit, že „co člověk, to názor“. Redakce se na základě vlastních zkušeností ale kloní k názoru, že maso z krokodýla, alespoň z té části, kterou jsme měli možnost posoudit, se chuťově nejvíce blíží chuti masa z vepřové kotlety. Zajímavá je přitom struktura masa, která na první pohled připomíná strukturu masa ryb (souběžné plátky – viz foto na facebooku Naše voda), ale samozřejmě daleko pevněji drží při sobě.

Podle Milana Ferance, finančního ředitele společnosti AGRO Jevišovice, která původně krokodýly do ČR dovezla, se v současné době maso z nich prodává za 400 až 900 korun za kilogram, a není tedy pravda, že kilogram jakéhokoli masa z krokodýla stojí 1000 korun. Za nejvíce kvalitní partie je považována ocasní část zvířete. Maso z krokodýlů nelze koupit běžně na trhu, převažující odběratelé, zatím ale v testovacím stadiu, jsou zatím jen nárazově některá restaurační zařízení. Do současné doby bylo poraženo 14 krokodýlů, celkově jich má být 130. Feranec také v rozhovoru pro Naší vodu vyvrátil mýty o  způsobu porážky krokodýlů, které šíří některá tuzemská média. V praxi jde o usmrcení elektrickým šokem a následným použití střely takzvaným vratným nábojem. Jak na farmě chovající krokodýly, tak při zpracování masa je přítomen stálý veterinární dozor, který dohlíží na humánní usmrcování krokodýlů podle prováděcí vyhlášky k veterinárnímu zákonu. Jde o krokodýla nilského, který není na seznamu zvláště chráněných živočichů CITES.

Naše voda – Petr Havel, foto Naše voda – Nina Havlová

10.9.2013 10.42, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka, Podnikání s vodou a zákony

Aktuality

VIDEOROZHOVOR

více >

Fotoblog

více >

NAUČNÁ STEZKA OLŠINANAUČNÁ STEZKA OLŠINA
Autor: Nina Havlová

Videoreportáž

více >

Kalendář Akcí

<<Červenec 2020>>
PÚSČPSN
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2