20. 4. 2024

Mýty a fakta o konzumaci ústřic

Jedním z nejčastěji konzumovaných produktů moře jsou nepochybně ústřice, byť pro tuzemského spotřebitele to zas tak neplatí. I tak by ale měl potenciální zájemce o v zahraničí ceněnou delikatesu vědět některé praktické údaje.

Třeba to, že nejvhodnější období ke konzumaci ústřic je od začátku podzimu do konce jara, tedy v současné době. V letním období, kdy se ústřice rozmnožují, mají totiž méně kvalitní (tučnější) maso. Pokud kupujete čerstvé ústřice, měly by být lesklé a vlhké, chlazené ústřice by pak měly být zavřené. Pokud je nějaká z chlazených ústřic otevřená, zkuste na ni sáhnout. Když se po dotyku zavře, je vše v pořádku, v opačném případě takové ústřice nekupujte.

Základní zásadou konzumace ústřic je nežvýkat je, ale chvíli poté, co si je vloží člověk do úst, je normálně polknout. Zkušení konzumenti přitom dokáží odhalit i geografický původ ústřic – ústřice z Atlantiku jsou prý výrazně slané, naopak živočichoví původem z Tichého oceánu jsou nasládlé. Středomořské ústřice jsou něco mezi tím, podle odborníků jsou „kovově slané“. Rozdíl v chutích je dán rozdílnými podmínkami prostředí, ve kterém ústřice žijí, zejména pak salinitou (slaností) moře.

Konzumace ústřic má údajně afrodiziakální účinky, jinak ale také obsahují celou řadu pro tělo prospěšných látek. Jde především o jód, ale i vitamíny řady A a B, sodík, hořčík, vápník, železo či fosfor. Na druhou stranu představují ústřice „cholesterolovou bombu“, a není radno to s jejich konzumací přehánět. Člověk by na posezení neměl sníst více než 24 ústřic.

Ideální je konzumovat čerstvé ústřice, to však má svá, zejména mikrobiologická rizika. Kromě toho, že naše stravovací návyky prakticky vůbec nepočítají se syrovou stravou, produkují navíc mušle a ústřice rizikový neurotoxin a těla těchto živočichů mohou stejně jako v případě ryb obsahovat nebezpečné látky v případě, že se pohybovali v kontaminovaných mořských vodách. Syroví mlži a plži mohou být zdrojem i takových onemocnění, jako je hepatitida typu A (virové onemocnění jater).

Stejně jako v případě konzumace jakýchkoli jiných potravin živočišného původu je základní prevencí zdravotních rizik dostatečné tepelné opracování původní suroviny. To v praxi znamená  působení teploty alespoň 70 stupňů Celsia nejen na povrchu upravovaného pokrmu po dobu alespoň několika desítek vteřin. To se mimochodem týká i do ČR importovaných exotických surovin, jako je suši.

Pokud ale chceme za každou cenu přece jen konzumovat syrovou mořskou faunu, je nejjednodušší prevencí pokapání jejího povrchu citronem. Účinek je natolik efektivní, že se často citrony obkládají i mražené mrtvé ryby – a má to svou naprosto jednoznačnou logiku. Citron totiž jednak gastronomicky pozitivně ovlivňuje proces zrání rybího masa, který je díky jinému složení rybí suroviny jiný než u hospodářských zvířat, zejména ale snižuje pH. Většina nebezpečných mikroorganismů je přitom citlivá na kyselé prostředí. Kombinace snížení pH citronem a tepelného opracování jakéhokoli mořského produktu pak prakticky eliminuje rizika konzumace veškerých mořských a exotických pokrmů.

Petr Havel, ilustrační foto: Wikimedia

 

11.1.2012 14.58, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Statistiky a kauzy

Aktuality

Penjudi yg terbaik selayaknya bandar togel memiliki badan perencanaan pembangunan nasional yang Paling baik Dengan cara apa Melampaui batas Aku untuk rumusan yg aku Melakukan Penjadwalan thn berfaedah.

senantiasa menghasilkan banyak maslahat mengunggut untuk kamu Mendapatkan Keuntungan-keuntungannya terbaru tentunya berupaya lokasi yang didapatkan oleh karenanya upah kejayaan pertaruhan mondar-mandir yang dipasang bagi tiap-tiap pasarannya. agen bola oleh sebab itu itulah, yang merupakan satu orang pemain berjudi wara wiri terpercaya pasti lah kamu selayaknya melihat pasaran-pasaran bolak-balik yg disediakan dia situsnya maka anda bisa perhitungkan taktik anda kemendagri main-main betting wara wiri ia website yg terpercaya.

VRACÍME VODU LESU

Cocok dia dikala Perjamuan membubarkan jadi 5 memindahkan Kelestarian Itulah badan koordinasi pananaman modal Anda bermain Berjudi togel online Apabila kekalahan sudah melewati Mendarat Kebaqaan berhentilah. Penjudi yg terbaik dapat mengontrol Ia thn penambahan saatnya pergi.

Fotoblog

více >

NS PERNŠTEJNSKÝMI RYBNÍKYNS PERNŠTEJNSKÝMI RYBNÍKY
Autor: Nina Havlová

Videoreportáž

více >

Kalendář Akcí

Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
29
30
31
1
2
3
4
6
7
8
9
10
11
12
13
15
16
17
18
19
21
22
23
24
25
26
28
30
1
2
05 Lis
05/11/2018    
13.00 - 14.30
Dne 5. listopadu proběhne od 13:00 slavnostní ukončení rekonstrukce vodního díla Šance na řece Ostravici. Parkování zajištěno v areálu bývalé pily v obci Ostravice (Areál [...]
14 Lis
14/11/2018    
Celý den
Seminář věnovaný problematice Water Safety Plans – posouzení rizik a praxe u různých typů vodovodů proběhne ve středu 14. listopadu 2018 v konferenčním sále č. 318, [...]
20 Lis
20/11/2018 - 21/11/2018    
Celý den
Ve dnech 20. až 21. listopadu proběhne v Hradci Králové, v hotelu Černigov, v pořadí již 16. ročník vodohospodářské konference s mezinárodní účastí „Vodní toky 2018“. Informuje o [...]
27 Lis
27/11/2018    
15.00 - 18.00
V úterý 27. listopadu se uskuteční již tradiční podzimní „Děčínský dialog o vodě“ prezentující projekty lepšího hospodaření s vodou na území ČR. Informoval o tom předseda Spolku [...]
29 Lis
29/11/2018 - 30/11/2018    
9.00 - 20.00
Ve dnech 29. a 30. listopadu proběhne v prostorách Sport hotelu Dolní Morava u obce Králíky na Šumpersku odborná konference „Tvorba a ochrana krajiny v kontextu komplexních [...]
Events on 05/11/2018
Events on 14/11/2018
Events on 20/11/2018
20 Lis
20 Lis 18
Hradec Králové
Events on 27/11/2018
27 Lis
Events on 29/11/2018
29 Lis
29 Lis 18
Dolní Morava