22. 4. 2019

Konzumace tučných ryb dvakrát týdně prodlouží život o dva roky

Harvardští vědci v rozsáhlé studii prokázali, že konzumace tučných ryb bohatých na omega-3 mastné kyseliny může prodloužit život. Podle serveru dama.cz může taková konzumace prodloužit život starším osobám v průměru o dva roky.

Rriziko předčasného úmrtí se pak u takových osob podle vědců sníží při pravidelné konzumaci ryb a mořských plodůdvakrát týdně až o pětadvacet procent. Vše souvisí s vysokou hladinou omega-3 mastných nenasycených kyselin v krvi seniorů. Ti, kteří konzumují často a pravidelně olejnaté ryby a mořské plody, mají těchto kyselin v krvi větší množství, umírají o třetinu méně na choroby srdce a cév a o pětadvacet procent méně z jiné příčiny.

Ačkoli byly blahodárné účinky konzumace tučných ryb a potažmo omega-3 mastných kyselin prokázány už před mnoha lety, nejnovější studie z Harvardské univerzity se jako první přímo zabývá v rozsáhlém měřítku vlivem vyšší koncentrace těchto kyselin v krvi seniorů na jejich zdraví a úmrtnost.

„Naše závěry podporují význam odpovídající hladiny omega-3 mastných kyselin v krvi při udržování zdravé oběhové soustavy. Podle této studie jsou osoby konzumující ryby a mořské plody zdravější a může jim to ve vyšším věku dokonce prodloužit život,“ tvrdí tým harvardských vědců.

Zdroj: www.dama.cz

3.4.2013 7.45, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství

Aktuality

VRACÍME VODU LESU

Kalendář Akcí

<< Duben 2019 >>
PÚSČPSN
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Fotoblog

více >

HŘENSKO - EDMUNDOVA SOUTĚSKAHŘENSKO - EDMUNDOVA SOUTĚSKA
Autor: Nina Havlová

Videoblog

více >