24. 9. 2018

Kokosová voda není mléko

Mezi kokosovou vodou a kokosovým mlékem je samozřejmě rozdíl. Jaký, tím se zabývá v článku potravinářsko – osvětový server vitalia.cz a portál Naše voda z něj vybral nejzajímavější pasáže.

Kokosová palma neboli kokosovník ořechoplodý (cocos nucifera) dorůstá do výšky až osmadvaceti metrů, pochází z ostrovů v Indickém oceánu. Na této vysoké palmě rostou lichozpeřené listy, které bývají dlouhé až osm metrů. Plodem je „ořech“ – semeno s hnědou skořápkou, který může vážit několik kilogramů. Má tvrdou tlustou skořápku, uvnitř je bílá dužina, nazývaná též kopra. Z této usušené dužiny se získává kokosový olej. Vnitřek ořechu je plný tekutiny – kokosové vody.

Rozdíl mezi těmito přírodními produkty je v tom, že kokosová voda „šplouchá“ uvnitř kokosového ořechu, zatímco kokosové mléko se vyrábí lisováním dužiny plodu. Kokosová voda je bohatá na proteiny, vápník, hořčík, fosfor, chlór, křemík, draslík, síru, vitaminy skupiny B a vitamin C. Kokosová voda funguje jako lék při oslabeném organismu, trávicích i střevních potížích a únavě. Kokosovou dužinu můžeme používat jako doplňkovou léčbu nervových onemocnění, únavě, rekonvalescenci po dlouhých nemocech, na posílení činnosti mozku, kožních chorobách.

Zdroj: www.vitalia.cz, ilustrační foto: Shutterstock.com

11.12.2015 8.42, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách

Aktuality

Kalendář

<< Září 2018 >>
PÚSČPSN
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Fotoblog

více >

Spolek Vltavan - žehnání replice šífuSpolek Vltavan - žehnání replice šífu
Projekt „Vodní doprava na řece Vltavě před sto lety“

Video dne

více >