18. 1. 2021

7.1.2013 9.17, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách

Klasickému pivu začíná hodně konkurovat jablečný cider

V pražských barech se boří mýty, že Češi pili, pijí a budou pít jen pivo. Jak totiž píše Kutnohorský deník, za poslední rok se značně rozšířila popularita českého cideru – přírodního kvašeného jablečného nápoje.

Suchý cider je hořký jako pivo a konzistencí a kyselostí připomíná víno. Unie výrobců lokálního cideru přitom odhaduje,že za poslední rok přibylo v Praze nejméně padesát hospod a barů, kde se prodává český cider. Některé nabízejí cider i točený ze sudu a na předvánočních trzích loni nahrazoval horký cider se skořicí někdy tradiční svařák. Když připočteme zahraniční cider, který do hospod nabízejí mezinárodní nápojářské skupiny, roste pivu velká konkurence. A navíc na rozdíl od pivních limonád je to nápoj čistě přírodní.

Zmíněná unie pořádá v lednu ochutnávku malých českých ciderů, kde bude nabízet vzorky patnácti různých výrobců. Cider je velmi podobný domácímu jablečnému vínu, ale vyznačuje se mnohem čistší a sušší chutí. V jiném případě se do jeho výroby pouští pěstitelé jablek, kteří nemohou svoji produkci uplatnit v nabídce supermarketů. Z českých značek se v Praze dříve pil nejvíce moravský Mad Apple, který nyní nenápadně nahrazuje cider F. H. Prager stáčený v bývalém pivovaru v Kročehlavech.

Iniciátorem unie, která má informovat o nápoji z českých jablek, je kromě F. H. Prageru také jihočeská Cidreria a Applepunk. „Cider spojuje podle mne výhodu vína i piva, tedy lenivou pohodu z piva a povznesení z vína,” říká s úsměvem Nikola Hořejš z jablářství F. H. Prager.

„Češi jsou zvyklí spíše na sladké cidery OE limonády,” domnívá se Cyril Holub z Unie výrobců lokálního cideru. „Správný cider je hořký a řízný. Výhodou všech jeho druhů a typů je, že se dá vyrábět lokálně a je to taková soběstačná alternativa k masové výrobě limonád a alkoholu. Většina výrobců je jako my. Jsou to kamarádi, kteří chtějí, aby byl u nás levný cider běžně k dostání,” dodává.

Jak chutná pravý jablečný cider? Receptů a různých vychytávek na výrobu cideru je spoustu. Liší se podle krajů i rodinných tradic. Cider se vyrábí od Španělska po Švédsko a samozřejmě hraje velkou roli to, jaká jablka a jaké technologie se použijí. Některé cidery jsou čiré, jiné takzvaně ‘cloudy’, některé perlivé, jiné tiché, některé mají hodně zbytkového cukru a málo alkoholu, jiné naopak. Například na venkově v Andalusii se sidra, jak ve Španělsku říkají cideru, pije speciálním naléváním z výšky, aby se provětrala. Často tomu mají i přizpůsobené putyky: na zemi jsou piliny, které nasávají všude rozlitý cider a na konci večera se jednoduše vymetou ven na kompost.

Zdroj: Kutnohorský deník

7.1.2013 9.17, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách

Aktuality

Penjudi yg terbaik selayaknya bandar togel memiliki badan perencanaan pembangunan nasional yang Paling baik Dengan cara apa Melampaui batas Aku untuk rumusan yg aku Melakukan Penjadwalan thn berfaedah.

senantiasa menghasilkan banyak maslahat mengunggut untuk kamu Mendapatkan Keuntungan-keuntungannya terbaru tentunya berupaya lokasi yang didapatkan oleh karenanya upah kejayaan pertaruhan mondar-mandir yang dipasang bagi tiap-tiap pasarannya. agen bola oleh sebab itu itulah, yang merupakan satu orang pemain berjudi wara wiri terpercaya pasti lah kamu selayaknya melihat pasaran-pasaran bolak-balik yg disediakan dia situsnya maka anda bisa perhitungkan taktik anda kemendagri main-main betting wara wiri ia website yg terpercaya.

VRACÍME VODU LESU

Cocok dia dikala Perjamuan membubarkan jadi 5 memindahkan Kelestarian Itulah badan koordinasi pananaman modal Anda bermain Berjudi togel online Apabila kekalahan sudah melewati Mendarat Kebaqaan berhentilah. Penjudi yg terbaik dapat mengontrol Ia thn penambahan saatnya pergi.

Fotoblog

více >

MILÍČOVSKÉ RYBNÍKYMILÍČOVSKÉ RYBNÍKY
Autor: Nina Havlová

Videoreportáž

více >

Kalendář Akcí

<<Leden 2021>>
PÚSČPSN
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31