22.5.2018 10.33, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, Rybářství a rybníkářství, Podnikání s vodou a zákony, Statistiky a kauzy
Jsou ryby a sushi nebezpečné kvůli obsahu rtuti?
Jezte mořské ryby, jsou zdravé! Přesně tak zní doporučení odborníků na výživu. Jak ale připomíná portál blesk.cz., jiní, neméně renomovaní odborníci zabývající se zdravím varují před tím, že mořské ryby, zvláště některé, obsahují těžké kovy, například rtuť. Vážně se jimi můžeme otrávit?
Jíst ryby je trendy, o sushi nemluvě. Jsou s tím tedy spojena nějaká rizika kvůli obsahu těžkých kovů, nebo ne? Tuhle otázku si nedávno položila redakce respektovaného webového magazínu o zdraví http://www.womenshealthmag.com a ukázalo se, že akutní otravy s vážnými zdravotními následky se rozhodně bát nemusíte. Navya Mysore, lékařka specializující se na zdraví žen v síti klinik One Medical, to vyloučila, nicméně zároveň potvrdila, že těžké kovy z ryb skutečně mírné zdravotní potíže způsobit mohou. Které ryby jsou rizikové a u jakých příznaků zpozornět?
Nejdříve něco důležitého o rtuti. Tenhle prvek se přirozeně nachází v životním prostředí, a to v několika podobách. Problémy vznikají, když se rtuť rozloží na methylrtuť, která je nebezpečnější než tekutá kovová rtuť – tu známe třeba z klasických teploměrů. Methylrtuť vznikne z kovové rtuti působením bakterií a vyskytuje se v usazeninách na mořském dně, ale také v tělech některých ryb, paryb a měkkýšů. „Obecně platí, že větší živočichové, jako jsou žralok a mečoun, mají v těle větší množství této formy rtuti, protože žijí déle a jsou výše v potravním řetězci,“ říká Jagdish Khubchandani, profesor komunitního zdraví na Ball State University. Abyste se však rtutí z jejich těl alespoň trochu otrávili, museli byste jich jíst kila a kila denně.
Akutní otrava rtutí je každopádně hodně vzácná, vysoké hladiny rtuti však má v krvi pět až deset procent Američanů a lze čekat, že ostatní národy na tom budou podobně. Odhaduje se, že viníkem jsou právě mořské ryby, respektive jejich konzumace. Otrávit se rtutí lze i jejím vdechováním při odpařování, to ale rozhodně není běžné, jaksi není kde ji vdechovat. Ohrožení jsou třeba horníci nebo dělníci z továren, kde se vyrábějí výrobky obsahující rtuť.
Rtuť z mořských ryb je obzvláště nebezpečná po děti, zejména pro ty, které se teprve vyvíjejí v děloze, a proto má skutečně smysl, aby těhotné ženy množství ryb na svém talíři nepřeháněly. Přemíra rtuti může ohrozit vývoj mozku, a v budoucnu tak přispět k problémům s chováním, pozorností a podobně. Americký úřad pro výživu a kontrolu léků FDA spolu s OSN A WHO doporučují následující: jezte mořské ryby nejvýše dvakrát až třikrát týdně s tím, že v těhotenství se musíte navíc zaměřit na konzumaci ryb s nízkým obsahem methylrtuti. Mezi méně rizikové ryby patří zejména aljašská treska, norský losos, treska obecná, treska tmavá. Za omezení naopak stojí živočichové s vysokým obsahem rtuti, jako jsou mečoun, žralok, makrela obecná a tuňák.
Zdroj: http://www.blesk.cz, ilustrační foto (tuňák) Naše voda – Nina Havlová
22.5.2018 10.33, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, Rybářství a rybníkářství, Podnikání s vodou a zákony, Statistiky a kauzyAktuality
Pro veřejnost se v pátek otevře vodní dílo Jirkov
Akt. 28.3.2024 12.41Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Vodovody a kanalizace, Přehrady a vodní díla