23. 5. 2019

2.5.2019 10.34, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách

Jihočeští vědci přicházejí s inovativními výrobky ze sladkovodních ryb

Češi by si měli maso sladkovodních ryb dávat mnohem častěji, ať už v podobě upravené ryby nebo rybích výrobků.  Připomíná to mediální zástupkyně Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (FROV) Klára Pirochová.

V běžných obchodech si ale zákazník kromě produktů z mořských ryb nemá příliš z čeho vybírat. Právě o to, aby byl k dispozici širší výběr chutných rybích produktů, se starají vědci z FROV, kteří se mimo jiné věnují i inovacím výrobků ze sladkovodních ryb. “Běžné obchody kromě salátů z kyselých sleďů a pomazánky z uzené makrely nic moc zajímavého nenabízejí, a to se snažíme změnit,” říká Jan Kašpar, ředitel Ústavu akvakultury a ochrany vod FROV. “Cesta k běžným spotřebitelům začíná u průzkumu, který nám řekne, co by zákazníky vlastně zajímalo a na co mají chuť. Po dlouhém zkoušení složení a receptur následuje jejich ladění a mikrobiální testy, které musí prokázat nezávadnost výrobků při daném způsobu skladování. Důležitá je pro nás čerstvost, absence umělých konzervantů a zachování charakteristických vlastností rybího masa,” dodává Jan Kašpar. Své produkty fakulta nabízí v prodejně Ryby pro zdraví v Českých Budějovicích. Zpětnou vazbu od zákazníků, jaké produkty jim chutnají a co jim na trhu chybí, získávají na stáncích na výstavě Země živitelka nebo na výlovech rybníků. Lidé tak dosud mohli ochutnat například kapří karbanátky, terinu ze pstruha, kapří paštiku nebo různé druhy netradičních salátů. V letošním roce fakulta přichází s výrobky vhodnými pro děti jako je rybí pomazánka s přídavkem šáchoru jedlého, který bývá označován za superpotravinu, nebo džemoláda z hlohu peřenoklanného, která má vysoký obsah vitamínu C. Mezi zaběhnuté produkty oblíbené mezi zákazníky patří například kapří lunchmeat nebo rybí segedínský guláš.

Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích je unikátní tím, že pracuje s celým produkčním cyklem ryb. Na jednom pracovišti se věnuje genetice, na jiném testuje ideální podmínky chovu a na dalších sleduje výslednou kvalitu masa, vyrábí rybí produkty, experimentuje s novými recepturami a testuje, jaký je o výrobky zájem. “Ryby a rybí výrobky jsou vhodné pro všechny, kdo dbají na zdravou výživu. Věříme, že díky zájmu veřejnosti o naše inovativní rybí produkty se budou moci dostat do standardizované výroby a běžné prodejní sítě,” říká Pavel Kozák, děkan FROV.

Se spotřebou 5,5 kg ryb na osobu ročně jsou Češi stále na chvostu Evropy. Spotřeba sladkovodních ryb z toho tvoří přibližně pouze jeden a půl kilogramu. Průměrný Evropan přitom sní zhruba 11 kilo ryb ročně. Zvýšení spotřeby ryb u nás by mohla napomoci právě činnost pracovníků FROV.

Více informací najdete na www.rybyprozdravi.cz

Zdroj a foto: FROV

 

 

2.5.2019 10.34, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Statistiky a kauzy

Aktuality

Lesní video

více >

Fotoblog

více >

VÝSTAVA VODOVODY-KANALIZACEVÝSTAVA VODOVODY-KANALIZACE
Autor: Nina Havlová

Videoblog

více >

Kalendář Akcí

<< Květen 2019 >>
PÚSČPSN
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2